9/11: Mit tanult Amerika az elmúlt 18 évben?

„Vannak, akik meghaltak. A legtöbben újra alszanak. És vannak, akik még emlékeznek” – írja cikkében Daniel Greenfield, miközben az elmúlt 18 év eseményeit elemzi.

„Egy félholdat és csillagokat ábrázoló zászló száll a Világkereskedelmi Központ (WTC) előtt, egy karácsonyfa és egy menóra mellett” — jelentette 1997-es hasábjain a The New York Times. Négy évvel később 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet támadást indított az Egyesült Államok ellen, és az összes vallási szimbólum egyszerre megsemmisült.

Majd a történelem legvéresebb, egész pontosan 2977 ember életét követelő merényletsorozata után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen.

Nem a kezdet, nem a vég

De vajon mekkora sikerrel? — teszi fel a kérdést Daniel Greenfield a Frontpage Magazine oldalán, ahol meglehetősen borúlátó írást tett közzé.

„20 évvel azután, hogy az iszlám zászlaja ott volt a Világkereskedelmi Központ épületénél, nem végzünk többé az iszlamista terroristákkal, hogy bosszút álljunk a halottainkért vagy akár megvédjük magunkat — ehelyett azokat büntetjük, akik »az iszlámot gyalázzák.«”

Greenfield szerint  a 9/11-es támadás nem egy kezdet vagy vég volt, sokkal inkább egy civilizációs konfliktus része. „Már több mint ezer éve zajlik a háború, amiben benne vagyunk. És előfordulhat, hogy olyan újabb ezer év következik, ami gúny tárgyává teszi majd a »végtelen háborúról« prédikáló békéltetőket”.

New York, 2001. szeptember 11. Fotó: Wikimedia

„A migráció, és nem a lőszerek vagy bombák jelentik a legnagyobb fegyvert az összecsapásban — ami nem hadseregek, hanem civilizációk között zajlik” — állítja a konzervatív újságíró, aki szerint amíg ezt nem értik meg hazájában, az „ég világon semmit” nem tanulhatunk abból, ami New Yorkban 2001. szeptember 11-én történt.

Hogy Greenfieldnek igaza van-e hazáját illetően, persze bárki eldöntheti. De az mára világos ténnyé vált, hogy az iszlamista terror globálisan is fenyegető veszélyt jelent, és az elmúlt 18 évben 35 ezernél is több iszlamista terrorcselekmény történt világszerte.

Több mint terrorcselekmény

Tizennyolc éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet támadást az Egyesült Államok ellen.

New Yorkban helyi idő szerint 8 óra 46 perckor, majd 9 óra 3 perckor két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (WTC) két ikertornyába. A tornyok 9 óra 59 perckor, illetve 10 óra 28 perckor leomlottak, a romok alatti tüzet csak december közepére sikerült teljesen eloltani.

Egy harmadik eltérített gép 9 óra 37 perckor a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületére zuhant, lerombolva annak egy részét. Egy negyedik eltérített gép, amelynek a terroristák vélhetően egy másik washingtoni célpontot (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat) szemeltek ki, az utasok ellenállása miatt a pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le 10 óra 3 perckor.

A terrortámadásokban a 19 terrorista mellett 2977 ember – 90 ország állampolgárai – vesztette életét, sokuk földi maradványainak azonosítása a mai napig tart.

George W. Bush amerikai elnök közvetlenül az események után sugárzott televíziós beszédében azt mondta: „Több mint terrorcselekmény, valójában háborús cselekmény” történt. Az elnök közölte, hogy az Egyesült Államok felkutatja a felelősöket, és igazságot szolgáltat, nem téve különbséget az elkövetők és a nekik menedéket nyújtók között.

A romba dőlt WTC helyett egy évtized alatt új épületegyüttest húztak fel. A tervezett hét felhőkarcolóból az első 2013 novemberében nyílt meg, a leglátványosabb és leghatalmasabb One World Trade Centert 2014. november 3-án adták át, az Egyesült Államok létrejöttének dátumára utaló 1776 láb (541 méter) magas felhőkarcoló a nyugati félteke legmagasabb épülete.

A „naiv nyugatiaknak” üzen az iszlámról egy ex-muszlim nő

Yasmine Mohammed nevelőapján keresztül vált muszlimmá, majd egy kényszerházasságból elmenekülve hagyta maga mögött addigi életét.