A „naiv nyugatiaknak” üzen az iszlámról egy ex-muszlim nő

Yasmine Mohammed nevelőapján keresztül vált muszlimmá, majd egy kényszerházasságból elmenekülve hagyta maga mögött addigi életét.

„Ex-muszlim” — így hívja magát Yasmine Mohammed, akinek nem mindennapi történetéről nemrég egy könyv is született (Confessions of an Ex-Muslim), s melyről a Jerusalem Post is beszámolt oldalán.

A nő által elmondottak szerint küldetésének érzi, hogy segítsen azoknak, akik hozzá hasonlóan maguk mögött hagyták muszlim vallásukat, valamint szeretné, ha az általa „naivnak” nevezett nyugat még többet megtudna az iszlám „valós” arcáról.

Célja érdekében szeretné saját történetét megosztani a nyilvánossággal és bátran beszámolni arról, amiket gyermekkora óta tapasztalt közösségén belül.

Mohammed Kanadában nőtt fel. Muszlim neveltetése azután vette kezdetét, hogy édesanyja férjhez ment egy hithű muszlimhoz. Elmondása szerint átlagos gyerekkorát a hidzsáb viselése és a Korán memorizálását „ösztönző” verések váltották fel.

Később egy Al-Kaida taggal kötött kényszerházasságba jutott, ahonnan életét kockáztatva próbált meg elmenekülni, hogy lányát így menekítse ki a nemi megcsonkítás elől.

Hitler és a nagymufti: ritka videó került elő

A felvételen az látszik, hogy Hadzs Amin al-Huszeini, a palesztinai muszlim közösség vezetője náci karlendítéssel üdvözli az őt fogadó Führert.

„Az iszlámnak minden aspektusát megéltem, egészen addig, hogy dzsihadistává váltam” – mesélte Mohammed.

„A szélsőséges muszlimok megtestesítője lettem” – tette hozzá múltjához a nő, akinek az életében egy olyan 2014-es beszélgetős műsor hozott fordulatot, amiben a szélsőséges iszlámról beszélgettek. Látva a közéleti vitát, akkor úgy döntött, hogy nyilvánosság előtt beszél az általa átélt tapasztalatokról.

„A nyugati demokráciák az arrogancia és naivitás mérgező keverékétől szenvednek, ami miatt önteltté válnak”

– fogalmazott Mohammed. „Alábecsülik az iszlám erejét, és úgy tekintenek az iszlamisták tetteire más országokban, hogy közben arrogánsan azt hiszik: velünk ez nem történhet meg. Ezt hiszik még akkor is, ha épp az orruk előtt történik.”

Mohammed az iszlám és a politikai baloldal összefonódásának veszélyeire és ellentmondásaira is felhívta a figyelmet. Többek között kiemelte: érthetetlen számára, hogyan küzdhetnek az iszlám védelmében olyan nyugati aktivisták, akik egyszerre a nők jogait is igyekeznek hangoztatni.

A zsidóságot illetően végül szintén több megjegyzést tett Yasmine Mohammed, aki szerint muszlim körökben „a zsidó emberek gyűlölete elterjedt – és sokan már fiatal korban elsajátítják azt”.

„A muszlim közösségekben a zsidó szót nemcsak pejoratív módon használják, hanem szitokszóként is. Olyan átható gyűlölet, ami már láthatatlan: egyszerűen elfogadott”.

Hetven év harag — a muszlim antiszemitizmus politikai és vallási gyökerei

Valóban része-e az iszlámnak a zsidóellenesség? A válasz összetett. Sayfo Omar véleménycikke.