77 éve hurcolták lágerbe Herzl lányát

Tragikus sors jutott Herzl Tivadar gyermekeinek. Ketten önkezűleg vetettek véget életüknek, egyik lányát pedig a nácik hurcolták el éppen ma 77 évvel ezelőtt a terezini megsemmisítő táborba.

Egy elmegyógyintézet betegeit is szállító vagon mintegy ezer utasával 1942. szeptember 11-én gördült be a csehszlovákiai Terezin városa mellett létesített koncentrációs táborba. Közöttük volt a cionizmus atyjának, Herzl Tivadarnak legkisebb lánya is.

Margarete Gertrude Neumann — két másik testvéréhez hasonlóan szeretethiányosan, és apjuk korai halála miatt — szinte félárván nőtt fel. Talán ezzel is magyarázható, hogy apakomplexustól is vezérelve egy nála 26 évvel idősebb férfihez ment feleségül. Ezzel együtt a kialakult mániás-depressziója miatt sűrűn látogatta a szanatóriumokat. Férje, Richard Neumann tizennégy ideggyógyászati kezelésről tudott – emlékeztet a Miért Cion? blog szerzője.

És bár Herzl próbálkozott — mi is beszámoltunk arról, hogy milyen érzelmes leveleket küldözgetett nagyobbik lányának — , ereje fogytával valószínűleg az ideálisnál jóval kevesebb ideje maradt saját családjára. Házassága összességében boldogtalan volt. Talán ebben is keresendő az oka annak, hogy gyermekei oly tragikus sorsot éltek meg.

„Csókok papától”, Izrael állam szellemi atyjától

Herzl nem csak a zsidó állam atyja volt, de egyben törődő családfő is próbált lenni.

Margarete, akit csak Trudinak becéztek, mentálisan sérült volt, éppen a steinhofi intézet gondozása alatt állt amikor szeptember 10-én a nácik összeszedték az intézet ápoltjaival, és a Da 513-os jelzésű vonattal este útnak indították Terezin felé. Másnap több kilométeres gyaloglás után érkeztek a koncentrációs táborba.

Visszaemlékezések szerint Trudi finom poggyászokkal, elegáns ruhákkal, méltóságteljes lépésekkel közelítette meg a táborhelyet.

Amikor bemutatkozott az őrségnek, azt mondta:

„Én vagyok Herzl lánya. Különleges, személyes kapcsolatot kívánok teremteni a legmagasabb theresienstadti (Terezin német megfelelője – a szerk.) zsidó hatóságokkal.”

A tábor pszichiátriájára került. Alig fél évvel később, 1943. március 15-én hunyt el, alighanem éhen halt; holttestét elégették. Férje egy év múlva, ugyanott pusztult el.

Trudi édesanyja, Herzl Tivadar özvegye is komoly mentálisan problémákkal küzdött. Mivel fizikailag is beleroppant a megpróbáltatásokba, mindössze három évvel élte túl férje korai elvesztését.

Az árván maradt Herzl-gyermekeknek egy ideig a cionista mozgalom lett az apjuk, az gondoskodott róluk anyagilag. Trudi mindkét idősebb testvére öngyilkosságot követett el. Paulina, az elsőszülött lány hiába járta meg Carl Jung rendelőjét is, testileg, lelkileg, anyagilag teljesen ellehetetlenülve élte rövid életét. Volt, mikor hajléktalan lett, máskor csavargásért le is tartóztatták.

Hans, Trudi és Paulina Herzl, apjukkal

Paulina hedonizmusba és heroinizmusba próbált menekülni. Halálát kábítószer-túladagolás okozta még évekkel a holokauszt előtt. Izrael megálmodójának egyetlen fia, Hans szintén viszontagságos körülmények között őrlődött Európa különböző országaiban kóborolva. Apja örökségét megtagadta, úgy kívánta megoldani a zsidókérdést, hogy apja hitét, munkásságát és álmait mindenestül elutasította. Univerzalizmusa vitte rá a kikeresztelkedésre is.

Hans próbálta ápolni nővérét is, mindhiába. Sorsát maga sem kerülhette el. Egy francia szállodában lőtte fejbe magát ugyanazon a napon, amikor eltemette nővérét Bordeaux-ban. 

A tragikus sorsú Herzl-leszármazottak közül egyedüliként a 77 évvel ezelőtt deportált Trudi fia láthatta a Szentföldet. A nevét angolosabbra változtató Stephen Theodore Norman a háború alatt a brit királyi tüzérséghez vonult be. Ceylonon szolgálva a századosi rangig vitte.

1945-ben, úton Anglia és Ceylon között nyílt két ízben is alkalma arra, hogy meglátogassa Erec Jiszráélt. A fiatalember egy évvel később, 28 éves korában Washingtonban egy hídról leugorva vetett véget életének.

115 éve hunyt el Herzl Tivadar

A cionizmus atyja, egyben Budapest egyik leghíresebb szülötte nem élhette meg Izrael államának létrejöttét.