Zsidómentő lengyeleket tüntettek ki Varsóban

A második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából több zsidómentő hősiességéről emlékeztek meg a lengyel fővárosban.

Egy amerikai zsidó szervezet a The Jewish Foundation for the Righteous (Zsidó alapítvány az „Igazak” számára) több lengyelt is kitüntetett, akik zsidókat mentettek a második világháború alatt. Az ünnepségen részt vettek izraeli és amerikai diplomaták is – számolt be a Hamodia. 

Már nyolcvan év telt el a háború kirobbanása óta, és évről évre csökken az életmentők száma. Akik még élnek, azok gyerekek, vagy fiatal felnőttek voltak a Holokauszt éveiben, és általában a szüleiknek segítettek a zsidómentésben.

„A zsidóság nevében szeretném megköszönni azt, amit tettek annyi évvel ezelőtt, amikor oly sokan hátat fordítottak a zsidó szomszédaiknak, önök az ellenkezőjét tették. Mindig benne lesznek az imáinkban, mert önök 75 évvel ezelőtt nem csupán egy zsidó embert mentettek meg, hanem lehetővé tették, hogy új generációk születhessenek meg”

– mondta az Stanlee Stahl az alapítvány alelnöke a nyolcvanas-kilencvenes éveikben járó kitüntetetteknek.

Jobb ma zsidónak lenni Lengyelországban, mint Nyugat-Európában

Egy ideje már tudható, de most a lengyel sajtó is megírta: a zsidók számára biztonságosabb hely Kelet-Európa.

Stahl külön kiemelt egy testvérpárt, Andrzej and Leszek Mikolajkowot, akik szüleikkel együtt megmentettek egy négytagú zsidó családot. Az egyik megmentett fiúnak 12 gyermeke született, és a leszármazottak száma eléri a 300 főt.

„Százak sőt talán ezrek élnek ma önök miatt. Segítettek helyreállítani a világot”

– jelentette ki Stahl.

A Jad Vasem a kitüntetettek mindegyikét a Világ Igazai közé sorolja. Eddig több, mint 27 ezer ember kapta meg a Világ Igaza kitüntetést. Lengyelországban eddig közel 7000 zsidómentőt ismertek el, a magyarok közül 800 fölötti a Világ Igazainak a száma.

A világon Varsó az egyetlen város, ahol ma is nagyszámú „Világ Igaza” tud összegyűlni. A mostani ünnepségen is harmincan vettek részt.

Második világháborús lengyel nacionalisták ünneplésére hívták a lengyel főrabbit

A rabbi személyes sértésnek tartja, hogy meghívták annak a lengyel ultra-nacionalista brigádnak az ünneplésére, amelynek tagjai több zsidót is meggyilkoltak a háború alatt. 

Az rendezvényen felszólalt Anne Bando is, aki a lengyelországi zsidómentők szervezetét vezeti. Bando megköszönte a zsidó szervezeteknek, hogy megemlékeznek róluk akkor is, amikor az emberek már elfelejtették a háborút, és amikor már ők is közel járnak ahhoz, hogy elhagyják ezt a világot.

A Krím bekebelezése óta a szervezetnek gondjai akadtak a krími mentők támogatásával, mivel az amerikai szankciók miatt nem tudnak nekik pénzt küldeni.

Michael Schudrich lengyel főrabbi a rendezvényen elmondta, hogy a megmentők a modelljei annak az embernek, aki kedves Isten szemei előtt.