Második világháborús lengyel nacionalisták ünneplésére hívták a lengyel főrabbit

A rabbi személyes sértésnek tartja, hogy meghívták annak a lengyel ultra-nacionalista brigádnak az ünneplésére, amelynek tagjai több zsidót is meggyilkoltak a háború alatt. 

A lengyel főrabbi (balra) a treblinkai lázadás 70. évfordulóján. Fotó: Wikimedia commons

Augusztus 11-én tartják Lengyelországban a Brygada Swietokrzyska (magyarul: Szent Kereszt Brigád) megalakulásának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget. A rendezvényen az előzetes várakozások szerint részt vesz Andrzej Duda lengyel elnök is — írja a JTA.

A brigád a háború alatt elsősorban a kommunisták ellen harcolt és a tagjai számtalan „vörösnek” titulált lengyelt és zsidót megöltek. A brigád egyes vádak szerint kollaborált a nácikkal, akik megtűrték őket Lengyelország megszállása alatt. A lengyel nacionalisták ezt kommunista propagandának tartják.

Az ünnepségre meghívót kapott Michael Schudrich, aki nyílt levélben válaszolt a felkérésre. Írása a lengyel médiában is több helyen megjelent. „Az ilyen ünnepségek szervezése minden olyan lengyel polgár emlékét sérti, aki a Németország elleni harc során halt meg. Személyes sértésnek tekintem azt, hogy meghívtak, vegyek részt az eseményen” — írta a rabbi.

A Brygada Swietokrzyska a Nemzeti Fegyveres Erők (NSZ) része volt, egy olyan földalatti ultranacionalista és antikommunista fegyveres csoportnak, amely a nácikkal, a Vörös Hadsereggel, valamint a náciellenes lengyel kommunistákkal egyaránt harcot folytatott.

A dandár nem értett egyet a Honi Hadsereggel (AK), a nácikkal szembehelyezkedő legfontosabb föld alatt működő, lengyel ellenálló mozgalommal, amely a londoni emigrációban működő lengyel kormánnyal is szoros kapcsolatban állt. Ezért a belépést is megtagadta az AK-ba.

„Annyi más lengyel hős van, nem kell pont olyanokat választani, akik más lengyeleket öltek, és a meggyilkoltak között sok zsidó vallású is volt” — jelentette ki a rabbi, aki az ilyen ünnepségeket veszélyes történelmi revizionizmusnak nevezte.

Az elmúlt hónapokban többször volt feszültség a lengyelországi zsidó közösség és a lengyel kormány között. Ahogy a Neokohn is megírta, legutóbb már amerikai szenátorok szólították fel a lengyeleket, hogy fizessenek kárpótlást a zsidóktól ellopott vagyonért. Feszültségeket okoz az is, hogy bizonytalanságok vannak a varsói holokauszt múzeum körül.

Fogy a pénz a varsói zsidó múzeum körüli bizonytalanság miatt

Több magánadományozó is felfüggesztette támogatását, amiért az utóbbi időben bizonytalanná vált, hogy ki vezetheti tovább a Polin múzeumot.