Amerikai szenátorok is a lengyel kártérítések kifizetését sürgetik

Lengyelország fizessen kárpótlást, vagy adja vissza a nácik és a kommunisták által elvett vagyont a túlélőknek és családjuknak. Az Egyesült Államok kongresszusának 100 szenátora közül 88 írta alá egy nyílt levelet Mike Pompeo külügyminiszternek, amelyben arra kérik, sürgesse meg ezeket az intézkedéseket — írja a Jewish News Syndicate és a The Jerusalem Post.

A kétpárti szenátorok csoportját Marco Rubio republikánus és Tammy Baldwin demokrata szenátor vezeti. Levelükben azt írják:

„A magántulajdon tiszteletben tartása alapvető egy sikeres demokráciában.”

A szenátorok emlékeztetik Pompeót a Varsóban, februárban tett nyilatkozatára, amelyben felszólította Lengyelországot, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket a nácik és kommunisták által elvett magántulajdon visszatérítésére a holokauszt áldozatai, családtagjai és mások számára.

Morawiecki lengyel miniszterelnök akkor azt mondta, hogy az ország „megoldotta” ezt a kérdést. Ez a kijelentés a szenátorok mostani levele szerint aggodalomra ad okot, mert úgy vélik, Lengyelország nem kezelte megfelelően ezt a problémát, amely továbbra is létezik.

„Itt az idő, hogy amíg az utolsó holokauszt-túlélők életben vannak, a szavainkat érdemi lépések kövessék. Arra biztatjuk Önt, hogy tegyen bátor kezdeményezéseket annak érdekében, hogy segítsen Lengyelországnak megoldani ezt a problémát olyan gyorsan, ahogy csak lehet.”

— írják az amerikai szenátorok a külügyminiszternek.

Levelükben megjegyzik, hogy Lengyelország az egyetlen ország az Európai Unióban, amely 74 évvel a második világháború vége után még nem fogadott el átfogó törvényt a magántulajdon visszatérítéséről vagy kompenzációjáról.

A varsói gettó. Kép forrása: Wikimedia Commons

A kezdeményezés kevesebb mint egy hónappal Trump második lengyelországi útja előtt született. Az amerikai elnök a tervek szerint szeptember elsején látogat ismét az országba, a második világháború kezdetének 80. évfordulója alkalmából. Trump legutóbb 2017 júliusában járt Lengyelországban.

Májusban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök úgy nyilatkozott a kérdésben, hogy a visszatérítés nemzetközi jogot sértene, és Hitler posztumusz győzelmét jelentené, ezért ilyesmi sohasem történhet meg.

Lengyel miniszterelnök: Hitler győzelmét jelentené kártérítést fizetni

Morawiecki tovább borzolja a kártérítések körüli hangulatot.

Eric Gallagher, a Zsidó Helyreállítási Világszervezet (World Jewish Restoration Organization) washingtoni képviselője a Haaretz napilapnak nyilatkozva azt mondta: a levél ismét bizonyítja, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa nem felejtette el a holokauszt túlélőit, és kitartóan továbbra is az igazságot keresi számukra.

A lengyel zsidóság csaknem 90 százalékát elpusztították a holokauszt alatt.