Fogy a pénz a varsói zsidó múzeum körüli bizonytalanság miatt

Több magánadományozó is felfüggesztette támogatását, amiért az utóbbi időben bizonytalanná vált, hogy ki vezetheti tovább a Polin múzeumot.

Az 2016-ban Európa legjobb múzeumának megválasztott intézményt az a Dariusz Stola igazgatja, aki az alapítás óta eltelt fél évtized alatt sikeresen integrálta országa tudományos életébe a zsidóság és a lengyelek együttélésének történetét bemutató létesítményt.

A JTA értesülései szerint azonban az utóbbi időben a lengyel kormány részéről egyre kevesebb a bizalom Stola iránt, és kérdéses, hogy folytathatja-e a munkáját.

A bizonytalanság miatt több magán adakozó is úgy döntött, hogy ameddig nem látnak tisztán az intézmény jövőjét illetően, nem kívánják pénzzel támogatni a múzeumot.

Minderről a lengyelországi Zsidó Történelmi Intézet Szövetségének vezetője nyilatkozott. Azonban Piotr Wislicki nem nevezte meg az adományozókat. A Polin hivatalos fenntartója Wislicki szervezete mellett Varsó önkormányzata és a kulturális minisztérium.

Az állam részéről Piotr Glinski, kulturális miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy vizsgálják annak lehetőségét, hogy hosszabbítsanak-e, vagy sem az igazgatóval. Utóbbival kapcsolatosan

a lengyel sajtóban elsősorban az a kép rajzolódott ki, hogy Stola nem kívánt mindenben azonosulni a jelenlegi hatalom emlékezetpolitikájával.

A JTA jelentésében a lehetséges fenntartások között három dolgot emeltek ki: az egyik, hogy az igazgató vonakodott megrendezni egy olyan konferenciát, amely a tragikus sorsú egykori kormányfővel, Lech Kaczynskival foglalkozott volna. Stola, aki nem zsidó, ráadásul bírálta a múlt évben elfogadott ellentmondásos lengyelországi törvényt is, ami jogellenesnek minősít minden olyan kísérletet, amely a lengyel népet a náci bűncselekményekért hibáztatná.

A kormány az igazgatót egy tavalyi kiállítás hangvételéért is kritizálta, amely említést tett egy 1968 márciusában lefolytatott antiszemita kampányról, amelynek hatására több ezer zsidó emigrált az országból.

Glinski tagadta, hogy a döntések kapcsán Stola politikai szerepvállalásai szerepet játszanának.