Jobb ma zsidónak lenni Lengyelországban, mint Nyugat-Európában

Egy ideje már tudható, de most a lengyel sajtó is megírta: a zsidók számára biztonságosabb hely Kelet-Európa.

Az antiszemitizmus nagyobb fenyegetettség ma Európa nyugati részén, mint a keleti felén – mondta lengyel újságíróknak az izraeli miniszterelnök a múlt héten Varsóban. Netanjahu véleményét osztja a krakkói zsidó közösség vezetője és az ország vezető rabbija is – számolt be a remixnews hírportál.

„Sokkal nagyobb biztonságban érzem magam itt, mint Párizsban, ahol állandóan arra kell figyelnem, kik vannak körülöttem. Amennyiben nálunk is be kell majd vezetni biztonsági szolgálatot, akkor az elsősorban azért lesz, mert tartunk a nyugatról áradó extrémistáktól” – mondta Michael Schudrich, Lengyelország főrabbija, aki mindössze egy erőszakos antiszemita atrocitásról tudott beszámolni eddigi, 28 éves lengyel tevékenysége alapján.

Kazimierz, Krakkó egykori zsidónegyede Forrás: Wikipédia

A mostani, zsidók nélküli zsidóság rabul ejti a lengyeleket, ez a tény önmagában kíváncsiságot, nyitottságot és megbecsülést ébresztett a zsidók felé a helyiek többségében — mondta korábban a Neokohn munkatársának az a Jonathan Ornstein, akinek véleményét ugyancsak közölték a napokban a lapok. „Egyetértek Netanjahuval, ma sokkal biztonságosabb a zsidók élete keleten, mint nyugaton” – nyilatkozta a Rzeczpospolita című lapnak Ornstein.

A lapokban emlékeztetnek: tavaly minden rekordot megdöntött a zsidók elleni atrocitások száma szerte Nyugat-Európában. Franciaországban 74%-kal nőtt, míg Németországban és Angliában is több mint kétszeresére emelkedett a hatóságok által regisztrált ellenséges cselekmények száma.