A keresztények és a zsidók is a Messiás eljövetelére várnak

Egy amerikai lelkész szerint az antiszemitizmus a keresztény helyettesítési teológiában gyökerezik, mely szerint az Egyház állt Izrael helyére az Istennel kötött szövetségben. 

Az ortodox rabbik és az evangéliumi keresztény pásztorok is abban hisznek, hogy a történelem nemsokára az armageddoni csatába torkollik, és a világ hamarosan meglátja a Messiást. Ezt állítja Dr. Jeffrey D. Johnson amerikai lelkész, aki a The Jerusalem Postnak adott interjút.

A teljes Tanakh tekercs formában. Fotó: scrolls4all.org

Johnson szerint az elkötelezett zsidók és keresztények reménysége azonos.

„Ez arra kell, hogy indítson mindannyiunkat, hogy megálljunk egy pillanatra és azt mondjuk: hiszen van remény. Ebben a kétségbeesett világban mi a Messiásba helyezzük a reménységünket”

— mondja a lelkész.

Johnson szerint abban is egyezik a két csoport véleménye, hogy már közel a nap, amikor az Ezékiel 38-39-ben leírt Góg és Magóg háborúja bekövetkezik. A fejezetek szerint Perzsia, amit a mai Iránként azonosítunk, egy szövetséges hadsereg élén Izraelre támad majd, és utána megjelenik a Messiás.

A lelkész elismeri, hogy a Messiás személyével kapcsolatban továbbra is állnak fenn teológiai különbségek. Szerinte azonban a narratívák közös pontba mutatnak.

Jeffrey D. Johnson. Fotó: Israel Today Ministries Facebook

Jeffrey D. Johnsonnak a közelmúltban jelent meg Divine Mysteries: Concise and Thoughtful Ancient Biblical Wisdom  (Isteni titkok: pontos és átgondolt ősi bibliai bölcsességek) című könyve. A szerző a könyvben a Tanakh (nagyjából a keresztény Ószövetség) és az Újszövetség felhasználásával a Biblia legmeghökkentőbb részeit veszi górcső alá.

Johnson édesanyja zsidó, de a férfi kereszténynek vallja magát. A lelkész korábban egyetemi szinten oktatott teológiát, és olyan jóhírű intézményekben tanított, mint az Oxford és a Harvard. Johnson az alapítója az Israel Today Ministries szervezetnek, amely hátrányos helyzetű izraeli gyerekek és holokauszt túlélők étkeztetését biztosítja.

„Azok a keresztény vezetők, akik szerint az Ószövetség nem lehet része a modern kereszténységnek, az Újszövetséget is irrelevánssá teszik „

– mondja a lelkész.

Johnson ezzel a kijelentésével szembeszáll azzal a keresztény körökben évszázadok óta népszerű nézettel, mely szerint az Ószövetség érvényét vesztette azáltal, hogy az Egyház állt Izrael helyére. Ezt nevezik „helyettesítési teológiának”, amely azt állítja, hogy Isten elvetette Izraelt, és a keresztény egyházat emelte a helyére. Ez a teológia figyelmen kívül hagyja az Izrael helyreállítására vonatkozó ószövetségi próféciákat.

„Ez egy nagyon veszélyes doktrína. A helyettesítési teológiát keresztény Biblia oktatók és lelkészek népszerűsítik, és ez sokszor antiszemitizmushoz vezet”

– mondja Johnson.

Tuly Weisz. Fotó: Tuly Weisz/Twitter

Tuly Weisz rabbi az Israel 365 szervezet alapítója, amely a keresztények és a zsidók közti kapcsolatot szeretné javítani. A rabbi szerint a két vallásnak közösek a gyökerei, de a helyettesítési teológia rengeteg ellenségeskedéshez vezetett.

„A zsinagógai lövöldözések mind visszavezethetők arra az antiszemita alaptételre, amit helyettesítési teológiának neveznek. Voltak olyan idők, amikor ezt a teóriát egyszerűen csak keresztény teológiának nevezték”

– mondja Weisz rabbi.

A rabbi a Pittsburgh-i Tree of Life mészárlásra és a kaliforniai Chabad zsinagóga elleni támadásra utal. Johnson lelkész szerint bár a lövöldözéseket nem lehet közvetlenül összekötni a helyettesítési teológiával, de azt elismeri, hogy ez a teológiai nézet antiszemita.

Johnson lelkész szerint

„Vannak, akik legszívesebben félretolnák a Tanakhot, de én keresztény bibliakutatóként azt mondom, hogy az Ószövetség is Isten Igéje és egyben az az alap, amelyre a kereszténység épült. Jézus korai követői, sőt maga Jézus is olvasta a Tanakhot. Nem dobhatjuk félre a héber Bibliát, ostobaság lenne.”

Meggyőződése, hogy azok a keresztények akik ismerik és olvassák az Ószövetséget, mindig szeretettel közelednek a zsidóság és Izrael felé.

„A jó hír az, hogy egyre több szeminárium hangsúlyozza a kereszténység zsidó gyökereit”

— mondja a lelkész, aki bízik benne, hogy ez a jelenség ellensúlyozza a helyettesítési teológia romboló munkáját.

Weisz hasonló reményeinek ad hangot. A rabbi nemrég jelentette meg 2000 oldalas héber és angol nyelvű Biblia verzióját. A kiadás különös hangsúlyt fektet arra, hogy rávilágítson az Ígéret Földjének és Izrael népének különleges kapcsolatára. A rabbi a munkával a vallásos cionistákat és a keresztényeket célozza meg, akik mind a Messiás eljövetelét várják.

„A történelem során a keresztények általában csak azért olvasták a héber Bibliát, hogy a saját igazukat, és a zsidók tévedését támasszák vele alá. Ma azonban csodálatos, hogy egyre több keresztény azért tanulmányozza a Tanakhot, hogy mélyebben megértse hite zsidó alapjait, és mert közelebb akarnak kerülni a zsidósághoz és Izrael földjéhez”

— mondja a rabbi.

„Azok a zsidók, akik a nem zsidókkal megismertetik a Biblia igazságait, betöltik a nemzeti hitvallást, hogy Izrael fény legyen a nemzetek számára”

— teszi hozzá Tuly Weisz.

Johnson elsősorban az evangéliumi keresztényeket célozza a könyvével, de bízik benne, hogy lesznek olyan zsidók is, akik elolvassák, és megértik, hogy a kereszténység nem antiszemita alapokon áll.

„Tisztában vagyok vele, hogy az egyház szörnyű dolgokat követett el a zsidókkal szemben, és ez nagyon sajnálatos. De fordulat történt és egyre többen képezik magukat”

— mondja Johnson.

„Szerte a világban több millió keresztény és messiáshívő van, akik mind szeretik Izraelt, és mindegyikük a maga módján, Izrael mellett áll”

— teszi hozzá a lelkész.