Egyre radikálisabbak az amerikai fehér liberálisok

Baloldali szerzők statisztikákat idézve arra figyelmeztetnek, hogy az identitáspolitikát zászlajukra tűző és a bevándorlást támogató fehér liberálisok nemcsak a társadalmi megosztottságot erősítik, hanem a Demokrata Párt választási esélyeit is rontják — írja szemléjében a Metazin.

„A fehér liberálisok által vezetett ’faji éberségi’ forradalom átalakítja az amerikai politikát” – olvassuk Zach Goldberg politológus tanulmánynak is beillő esszéjét a Tablet amerikai zsidó magazinban. Az amerikai baloldal egyik legtöbbször elhangzó vádja szerint Amerika egyre növekvő ideológiai megosztottságáért mindenekelőtt Donald Trump politikája, azon belül is a bevándorlással és a faji kérdéssel kapcsolatos nézetei felelősek. Goldberg nem vitatja, hogy az elnök radikális retorikája hozzájárul a bevándorlásellenesség erősödéséhez. Azt viszont igen, hogy az lenne a legfőbb oka. Goldberg statisztikák tucatját idézve rávilágít, hogy az amerikai fehér liberális választók példa nélküli világnézeti átalakuláson estek át az elmúlt közel két évtized során, még jóval Trump elnökké választása előtt.

A leginkább szembetűnő jelenség a magyarul nehezen visszaadható „wokeness” terjedése. Az eredetileg éberséget, tudatosságot jelentő szó az amerikai feketék körében terjedt el, s ma már az úgymond privilegizált csoportok körében is használatos a fehér faji elnyomás elleni szembeszegülés jelzésére. Mint erre korábban mások is felhívták a figyelmet, a fehér liberális szavazók a faji egyenlőség kérdésében egyre radikálisabb álláspontra helyezkednek. A Goldberg által idézett statisztikákból kiderül, hogy ma a fehér liberális szavazók – egyedüliként a vizsgált csoportok közül – saját csoportjuk iránt kevésbé szolidárisak, mint mások iránt.

Goldberg a faji egyenlőség melletti demonstratív kiállás igényével magyarázza, hogy a fehér liberálisok körében drámaian megnőtt a bevándorlást támogatók aránya. Körükben a kétezres évekig évtizedeken át 10 százalékon állt a bevándorlást aktívan pártolók aránya, mára azonban 50 százalékra ugrott. Goldberg a számokra hivatkozva megállapítja, hogy nem a bevándorlásellenes jobboldaliak radikalizálódtak, hanem a fehér liberálisok.

A teljes cikk itt olvasható.

A marxizmus modern prédikátorai — Milyen lesz a világ jövője, ha Amerikát szocialisták irányítják?

Marx ,Engels és Lenin soha nem tudtak működő rendszert teremteni, csak elméleteket. Ma abban az országban hódít romboló ideológiájuk, amit részben pont a kapitalizmus emelt a világ tetejére.