Brit kormány: a tűréshatárig fogjuk tesztelni a „hard Brexitet” tiltó törvényt

Dominic Raab brit külügyminiszter szerint a kormány tartja magát ahhoz a törvényhez, amely megtiltja, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból, de „a tűréshatárig fogja tesztelni” és a maga módján értelmezi majd a jogszabályt — írja az MTI.

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint Boris Johnson miniszterelnöknek továbbra is eltökélt szándéka, hogy kiléptesse az Egyesült Királyságot az Európai Unióból a Brexit október 31-i határnapján, akár lesz addig megállapodás a kilépés feltételrendszeréről, akár nem.

Raab a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi interjúműsorában kijelentette: a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt kezdeményezésére elfogadott, a kormányzó Konzervatív Párt számos képviselője által is megszavazott törvény „annyira rossz”, hogy egészen a tűréshatárig tesztelni kell, kiderítendő, hogy a jogszabály pontosan mire is kötelezi a kormányt.

Hozzátette: a kabinet „saját értelmezése szerint” fogja nagyon gondosan tanulmányozni a törvényt.

Elfogadta londoni alsóház a rendezetlen Brexit tilalmát célzó törvényt, elvetette Johnson választási indítványát

A brit kormány feladta ellenállását a törvénytervezettel szemben.

Figyelmen kívül hagyhatják a törvényt?

A The Sunday Telegraph című vasárnapi brit konzervatív lapnak nyilatkozó kormányforrások szerint Boris Johnson „nem úgy értelmezi a törvényt, mint a lázadók”, és ennek alapján úgy tartja, hogy törvényes módon figyelmen kívül hagyhatja a jogszabály előírásait.

A lap által idézett egyik kormányilletékes szerint Johnson és stábja kész „láncfűrésszel is nekiesni” bárminek, ami megakadályozhatja az október végi kilépést az EU-ból.

Mint azt lapunk is megírta, a hétvégén azonban több vezető jogi szakértő úgy nyilatkozott, hogy Johnson akár börtönben is találhatja magát, ha nem hajlandó betartani a pénteken véglegesített törvényt.

A jogszabály lényege az, hogy ha október 19-éig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Boris Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

A törvény még azt is előre meghatározza, hogy Johnsonnak milyen szövegezésű levélben kell kérnie a Brexit halasztását Donald Tusktól, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökétől.

Johnson csapdában: a végén mégis elmarad a Brexit?

A parlament mindkét háza elvetette a rendezetlen Brexitet, az ellenzék pedig továbbra is elkaszálná az előrehozott választásokat.

Lázadó konzervatívok

A kilépés további — immár harmadik — halasztásának jóváhagyásához az Európai Tanács egyhangú döntése szükséges.

Dominic Raab a Sky News vasárnapi interjúműsorában kijelentette: ez egy „pocsék törvény”, amely a Brexit többszöri halasztására is lehetőséget teremt, és gyakorlatilag arra kényszeríti Londont, hogy alávesse magát az EU által megszabott feltételeknek, függetlenül attól, hogy e feltételek „mennyire bosszúálló, büntető jellegűek”.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának 21 tagja is megszavazta a megállapodás nélküli Brexit tilalmát célzó törvénytervezet napirendre vételét.

A kormánnyal szembeforduló képviselők között volt számos egykori kormánytag, köztük két volt pénzügyminiszter, Philip Hammond és Ken Clarke, valamint Greg Clark, az üzleti ügyek volt minisztere és Rory Stewart volt nemzetközi fejlesztési miniszter.

Ugyancsak a kormány ellen szavazott Sir Nicholas Soames, Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök unokája.

Az indítványt megszavazó képviselőket a kormány kizárta a tory frakcióból, így ők független képviselőként tevékenykednek tovább.

A képviselők kizárása elleni tiltakozásul szombat este bejelentette távozását a munka- és nyugdíjügyi minisztérium éléről Amber Rudd, aki az előző miniszterelnök, Theresa May kormányában belügyminiszter is volt.

Johnsonnak küldött levelében Rudd a kormány ellen szavazó képviselők kizárását a tisztesség és a demokrácia elleni támadásnak, politikai vandalizmusnak nevezte.

Alig másfél nappal korábban távozott a kormányból Jo Johnson, Boris Johnson miniszterelnök öccse is, visszaadva egyben képviselői mandátumát.

Jo Johnson, aki lemondásáig az üzleti ügyek minisztériumának államtitkára volt bátyja kormányában, távozását azzal indokolta, hogy „feloldhatatlan feszültséget” jelent számára a családi lojalitás és a nemzeti érdekek képviseletének egyidejű kötelme.

Börtönbe dugnák Johnsont, ha nem halasztja a Brexitet

Jogi úton kényszerítenék brit parlamenti képviselők Boris Johnson miniszterelnököt az októberi „hard Brexitet” tiltó törvény betartására.