Apja Hitler elől menekült Angliába, ő miniszterelnöknek készül

Dominic Raab, aki korábban az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséért felelős miniszter volt, bejelentette szándékát, hogy Theresa May utóda legyen a brit kormány élén — írja a Jerusalem Post.

Raab apja cseh zsidó volt, aki a náci Németország elől menekülve érkezett Nagy-Britanniába.

A volt miniszter Twitteren jelentette be, hogy

„ma bejelentem szándékomat, hogy részt vegyek a konzervatív vezetőségért zajló versenyben”.

Dominic Raab on Twitter: „Today, I’m declaring my intention to run in the Conservative leadership contest. I’ve set out in the Mail on Sunday my plan for change, and a fairer Britain. https://t.co/UFDCV0wyng / Twitter”

Today, I’m declaring my intention to run in the Conservative leadership contest. I’ve set out in the Mail on Sunday my plan for change, and a fairer Britain. https://t.co/UFDCV0wyng

Raab tavaly kiállt egy konzervatív pártrendezvényen az antiszemitizmus ellen, külön kritizálva a brit Munkáspárt friss antiszemita-botrányait.

Mint elmondta,

„80 évvel ezelőtt, 1938-ban a náci Németország megszállta Csehszlovákiát. Néhány szerencsés család elmenekült, köztük páran Nagy-Britanniát választották. Az egyik ilyen zsidó család is ide érkezett, velük pedig kisfiuk, Peter. Peter hat éves volt, és nem beszélt angolul. Ez a kisfiú úgy nőtt fel, hogy tudta: nagyszüleit, rokonainak többségét és otthon maradt szeretteit módszeresen legyilkolták csupán azért, mert zsidók voltak… Ez a kisfiú az édesapám volt”.

Raab honlapja szerint tanult és dolgozott Izraelben és Júdea-Szamáriában, majd egy nyarat töltött a Palesztin Hatóság területén, Rámálláhban is.

Dominic Raab, Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről folytatott tárgyalásokért felelős minisztere 2018 novemberében, Londonban. Fotó: MTI/EPA

2017-ben azt a véleményét is kifejtette, hogy az Egyesült Királyságnak át kéne helyeznie követségét Jeruzsálembe, mondván:

„Meg kéne mutatnunk, hogy nem félünk azoktól, akik Izraelt másodrangú országként akarják kezelni. Nem fogunk meghajolni az antiszemiták akarata előtt, akik azt akarják, hogy Izraelt elfogultan kezeljük”.

A politikus akkor azt is hozzátette, hogy a brit Munkáspárt Izraellel szembeni kritikája nem más, mint „Izrael létjogosultságának elvitatása”.

Raab tavaly novemberben mondott le May Brexit-tervezete miatt, mindössze öt hónapot töltve pozíciójában.

Mint azt lapunk is megírta, nem Raab az egyedüli zsidó felmenőkkel is rendelkező politikus, aki az Egyesült Királyság miniszerelnöke szeretne lenni jobboldali színekben, hiszen Boris Johnson volt londoni polgármeser családfáján is voltak zsidók, anyai ágon.

Izrael-barát lehet a következő brit miniszterelnök

Két nagy esélyes nevét latolgatja a brit sajtó.