„Majmok és disznók ivadékai” – elítélték a zsidózó svéd imámot

Samir el Rifainak 305 dollárja bánja a gyűlöletbeszédet. 

Pénzbírságra ítélték meg azt a svéd muszlim vallási vezetőt, aki két évvel ezelőtt egy Izrael-ellenes tüntetésen „majmok és disznók ivadékainak” nevezte a zsidókat — közölte a Jewish Telegraphic Agency.

Samir el Rifai a Svédország déli részén fekvő Helsingborg városában él, és azt követően ragadtatta el magát, hogy a zsidó állam – két izraeli határőr meggyilkolása után – korlátozta az Al-Aksza mecsetnél tartott imádkozást.

„Nincs olyan próféta, aki ellen a majmok és disznók ivadékai ne szőttek volna ördögi terveket. Minden prófétával és minden nemzettel ezt tették, amiképpen a mi prófétánkkal is – legyen béke vele”

– hangzott el Rifai szájából 2017 júliusában a Svéd-Palesztin Központ által szervezett demonstráción Helsingborgban.

Svédasztal: 2029-re megszűnhet a malmői zsidó közösség

A svéd szociáldemokraták és a liberálisok megtagadták, hogy az önkormányzati költségvetésből a zsidó közösség védelmére áldozzanak.

Gyűlöletkeltő kijelentései miatt a helsingborgi zsidó közösség tett feljelentést a rendőrségnél. A város kerületi bírósága előtt májusban az imám azzal védekezett, hogy

„kijelentéseivel Izrael Államára, és nem minden zsidóra utalt”.

Érvelését a bíróság elvetette – tekintettel arra, hogy a zsidó szó nem Izrael Államával azonos jelentéssel bír – , és szavaiért 305 dollár (kb. 90 ezer forint) büntetés megfizetésére kötelezték.