Új harci drónt mutatott be Irán

Irán bemutatta a Kian nevű új harci drón két példányát vasárnap — írja az MTI.

Alireza Szabahi-Fard, az iráni légvédelem főparancsnoka a rendezvényen arról beszélt, hogy a pilóta nélküli harceszköz megfigyelés és felderítés mellett csapásmérésre is alkalmazható.

A drón hatótávolsága meghaladja az ezer kilométert és „pontosan megtalálja célját” — hangoztatta az iráni parancsnok, akit az IRNA iráni állami hírügynökség idézett.

Az új iráni drón bemutatása. Fotó: Twitter

Szabahi-Fard szerint a harceszköz Irán területén kívül is bevethető, „ellenséges térségekben” légvédelmi feladatok ellátására is alkalmas. Mint mondta, az iráni légierő alig egy esztendő alatt fejlesztette ki a drónt.

Az iráni televízió közlése szerint a különböző fegyverzettel felszerelhető drón mintegy 5000 méter magasságban képes repülni.

Az Egyesült Államok tavaly felmondta az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut, s büntetőintézkedéseket léptetett életbe az iszlám köztársasággal szemben. Azóta elmérgesedett a viszony Washington és Teherán között.

Irán júniusban lelőtt egy amerikai katonai felderítő drónt a Perzsa(Arab)-öböl fölött arra hivatkozva, hogy illetéktelenül behatolt légterébe. Az Egyesült Államok szerint az incidens nemzetközi légtérben történt a Hormuzi-szoros fölött. Egy hónappal később pedig Washington bejelentette, hogy a haditengerészet egyik térségben lévő hajója lelőtt egy iráni drónt. Teherán azonban tagadta ezt az állítást.

Drónok harca — izraeli kémdrónokat lőhettek le Bejrút fölött

Irán kamikaze drónokat próbált bevetni Izrael ellen, Bejrút felett pedig lelőtt izraeli kémdrónok okoztak feszültséget.