Világháborús megemlékezés: az oroszokat nem hívták meg

Lengyelország a történelmi igazság szellemében akar megemlékezni a második világháború kitörésének 80. évfordulójáról, de Oroszország ebben nem érdekelt – indokolta meg Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter azt a lengyel döntést, hogy a rendezvényre nem hívták meg az Oroszországi Föderáció küldöttségét.

A miniszterhelyettes a PAP lengyel hírügynökség jelentése szerint hangsúlyozta, hogy a megemlékezésekre az Európai Unió, a NATO és az unióhoz kapcsolódó, úgynevezett Keleti Partnerség országait hívták meg, Oroszország pedig nem részese ezeknek a szervezeteknek.

A lengyelországi megemlékezések díszvendége Donald Trump amerikai elnök lett volna, aki azonban csütörtökön lemondta részvételét a Florida felé közeledő hurrikán miatt. Helyette Mike Pence alelnök érkezik Varsóba, aki beszédet is tart a vasárnapi, Pilsudski téri központi megemlékezésen.

Szynkowski vel Sek emlékeztetett, hogy 10 évvel ezelőtt, a 70. évfordulón Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnök, jelenlegi elnök vett részt a Gdansk melletti, westerplattei megemlékezésen, most pedig az amerikai elnököt hívták meg. „Ez szintén jelképezi azt a változást, ahogyan a történelmi kérdésekhez viszonyulunk a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Furcsa összefüggések az orosz külügy által megosztott kisfilmben

Sajátos nézőpontú értelmezést adott közre az orosz külügyminisztérium, napokkal a Molotov-Ribbentrop paktum évfordulója után.

A meghívott vendégek között lesz viszont mások mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

„Amit várunk az ukrán elnöktől ezen az oly fontos évfordulón, az a történelmi igazság. Minél több lesz ebből az igazságból, a történelmi tisztességből az elnök nyilatkozataiban, annál jobb.

Ukrajna ma olyan ország, amellyel közeli kapcsolatok fonnak össze bennünket, noha a történelmi kérdések reális megközelítése olyan réteg, amely még állandóan megterheli kapcsolatainkat. És ez valóban probléma”

– fejtette ki a miniszterhelyettes.

Szynkowski vel Sek utalt arra, hogy Varsóban jelen lesz Frank-Walter Steinmeier német elnök és Angela Merkel kancellár is, de megjegyezte, hogy „Németország lépéseket tett a második világháborúval kapcsolatos bűneinek bevallásában”, bár a nyilatkozatok mellett még konkrét cselekedetekre is szükség lenne, például egy berlini emlékmű felállítására a háború lengyel áldozatainak tiszteletére és kártérítésre a Lengyelországnak okozott hatalmas károkért.

1939. augusztus 23-án Joachim von Ribbentrop német és Vjacseszlav Molotov szovjet külügyminiszter Moszkvában megnemtámadási szerződést írt alá, amely szabad utat engedett Lengyelország szeptember 1-jei német megtámadásának. Szeptember 17-én a Szovjetunió is megtámadta Lengyelországot, és elfoglalta annak a paktum titkos záradéka értelmében neki juttatott területét.

Varsói megemlékezés a világháború kitöréséről

A központi megemlékezésre 250 magas rangú vendéget várnak. Magyarországot Áder János képviseli.