Varsói megemlékezés a világháború kitöréséről

Mintegy negyven ország képviselői, köztük csaknem húsz államfő részvételével nemzetközi megemlékezést tartanak Varsóban vasárnap, a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából. 

A központi lengyelországi megemlékezésre a NATO, az Európai Unió és a NATO Keleti Partnersége (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország, Ukrajna) tagországaiból érkező 250 magas rangú vendéget várnak. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli.

A varsói Pilsudski téren, ahol az ismeretlen katona sírja van, vasárnap délután beszédet tart Andrzej Duda lengyel és Frank-Walter Steinmeier német elnök.

Tervezték Donald Trump beszédét is, az amerikai elnök azonban csütörtök este váratlanul bejelentette, hogy „a legközelebbi hónapokra” halasztja látogatását a Floridát várhatóan a hét végén elérő hurrikán miatt.

Trumpot Mike Pence alelnök fogja képviselni a megemlékezéseken.

Nagy várakozás előzi meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök első hivatalos lengyelországi látogatását, aki szombaton érkezik Varsóba, hogy részt vegyen a megemlékezéseken.

Zelenszkij a látogatás keretében tárgyal Andrzej Duda lengyel elnökkel, Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel, a szejm és a szenátus, valamint az üzleti élet és a lengyelországi ukrán kisebbség képviselőivel. Szóba kerül a lengyel-ukrán kapcsolatokat megterhelő második világháborús konfliktusok megoldása, a megbékélési folyamat folytatása is.

A megemlékezések lehetőséget teremtenek kétoldalú találkozókra a magas rangú külföldi vezetők között.

World War II: How Did It Start?

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Duda és Steinmeier vasárnap hajnalban a nyugat-lengyelországi Wielunba is ellátogat. A háború civil áldozatainak emléke előtt tisztelegnek, felidézve ezzel, hogy az alvó lengyel kisvárosra 1939. szeptember 1-jére virradó éjjel a német légierő 350 bombát dobott, amelyek 1200-2000 lakos halálát okozták. Ők a háború első civil áldozatai a lengyel történészek szerint.

Megemlékezést tartanak a vasárnap hajnali órákban hagyományosan Gdansk mellett, a náci Németország által szintén szeptember 1-jén megtámadott, a második világháború első európai ütközete helyszíneként számon tartott Westerplatte-félszigeten is. Jelen lesz Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A gdanski megemlékezésre a helyi ellenzéki városvezetés Frans Timmermanst, az Európai Bizottság távozó első alelnökét is meghívta.

A lengyel államfői kabinetfőnök, Krzysztof Szczerski közlése szerint a varsói központi megemlékezéseken elhangzó elnöki beszédek fő hívószavai az „emlékezés” és a „figyelmeztetés”. A két szó látható lesz azon az utóbb Wielun városának ajándékozandó harangon is, amelyet a fővárosi ceremónián részt vevő államfők megkondítanak.

Furcsa összefüggések az orosz külügy által megosztott kisfilmben

Sajátos nézőpontú értelmezést adott közre az orosz külügyminisztérium, napokkal a Molotov-Ribbentrop paktum évfordulója után.