Furcsa összefüggések az orosz külügy által megosztott kisfilmben

Az orosz külügyminisztérium több nappal a Molotov-Ribbentrop paktum évfordulója után, Twitter-oldalán tette közzé azt a videót, mely a második világháborúhoz vezető körülményeket taglalja, meglehetősen sajátos szemszögből.

Bár a videó általában véve is különös módon értelmezi a különböző hatalmak háborúban betöltött szerepét és motivációját, egy bizonyos helyen nem állít kevesebbet, mint hogy 1939 nyarán leginkább a lengyelek hátráltatták, hogy a szovjetek megállapodást köthessenek a náci Németországgal, megelőzendő az addigra elkerülhetetlennek tűnő háborút, illetve azt, hogy szovjet csapatok keresztülmehessenek országukon.

Tették ezt állítólag a Szovjetunió iránti gyűlöletüktől, antiszemitizmusuktól és a nácik iránti szimpátiájuktól vezérelve. (1:50-nél)

MFA Russia 🇷🇺 on Twitter: „🗓 The conclusion of the Soviet-German Non-aggression Pact was an urgent, forced and extremely difficult decision for the #USSR 🔗For more details: https://t.co/8yDxJxLEGa #Germany #GreatBritain #Japan #Poland #Belarussia #Ukraine #SecondWorldWar #WWII #ThisDayInHistory #Memory pic.twitter.com/qWcVEJgT0Z / Twitter”

🗓 The conclusion of the Soviet-German Non-aggression Pact was an urgent, forced and extremely difficult decision for the #USSR 🔗For more details: https://t.co/8yDxJxLEGa #Germany #GreatBritain #Japan #Poland #Belarussia #Ukraine #SecondWorldWar #WWII #ThisDayInHistory #Memory pic.twitter.com/qWcVEJgT0Z

A szovjet-német megnemtámadási szerződésről, melynek titkos záradéka évtizedekre meghatározta Kelet-Európa sorsát, a paktum 80. évfordulóján a Neokohn is hosszabb írást közölt.

80 éve paktáltak le a szovjetek a nácikkal

A zsidó külügyminiszter helyett küldték Molotovot.