Meglépett egy iráni újságíró Svédországban

Nem tért vissza Iránba Svédországból egy újságíró, aki a külügyminiszter delegációjával utazott oda — írja a The Jerusalem Post. Az egyik helyi lap máris árulónak nevezte a tudósítót, aki a Twitteren reagált, rövidlátónak és tudatlannak nevezve kritikusait.

Amir Tohid Fazel, egy keményvonalasnak tartott iráni újságíró, akinek az Iráni Forradalmi Gárdához is voltak kapcsolatai. Politikai szerkesztőként az iráni Moj hírügynökségnek dolgozott, korábban pedig az állami IRNA hírügynökségnél volt.

Most Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter delegációjával utazott Svédországba, vissza azonban már nem ment, hanem menedékkérelmet nyújtott be. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a svéd vagy a norvég hatóságoknak.

Az Al Arabiya hírügynökség a Moj főszerkesztőjét, Amir Mortazavi idézte, aki megerősítette, hogy Fazel a külügyminiszterrel utazott tudósítani Svédországba, de azóta nem jött be dolgozni.

A Kayhan című újság árulónak nevezte Fazelt. A hétvégén több iráni újságíró is jelezte a Twitteren, hogy Fazel nem tért vissza az országba, és azzal vádolták, hogy személyes érdekeire használta fel a külügyminisztériumot.

Fazel a Twitteren reagált minderre. Azt írta, hogy mindenki csak saját magát ítélheti meg, senki sem tudja, mit hoz a jövő, és csak a rövidlátók kiabálnak, tudatlanságból. Arra azért vigyázott, hogy ne derüljön ki a tartózkodási helye.

Hivatalosan nem erősítették meg az újságíró disszidálását, sem az iráni, sem a svéd hatóságok.

Az iráni külügyminiszter azelőtt látogatott Svédországba, hogy találkozott volna Emmanuel Macron francia elnökkel Biarritz-ben, ahol a G7 gazdasági csúcstalálkozót tartották.