Amazonasi őserdő tűz: Netanjahu is segítséget ajánlott

Izrael tűzoltó repülőgépeket, és más eszközöket is kész küldeni a „Föld tüdejének” megmentéséhez.

Ahogy korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla oldalunkon, egyre nagyobb károkat okoz az hatalmas tűzvész, ami egyelőre megállíthatatlannak tűnő pusztítást végez az amazonasi esőerdőkben.

A tüzeknek nagy nemzetközi visszhangja van, és míg többen Jair Bolsonaro brazil elnököt okolják a fennálló katasztrófahelyzetért, Izrael miniszterelnöke segítséget kínált a tűzvész megállításához – derül ki a  The Times of Israel hétfői írásából.

Brazília erdői lángokban, Bolsonaro szerint a tüzek szándékosak

Hatalmas tüzek pusztítanak az amazonasi esőerdőkben – olyan nagy a füst, hogy a tűztől több ezer kilométerre fekvő Sao Paulo sötétségbe borult egy időre.

Az izraeli lap értesülései szerint Netanjahu vasárnap telefonon keresztül egyeztetett a brazil elnökkel, amikor országa segítségét is felajánlotta – többek között tűzoltó repülőgépek és különböző tűzálló felszerelések biztosítását – a dél-amerikai állam vezetőjének.

Benjamin Netanjahu a telefonbeszélgetés során a brazil elnök döntését is méltatta, amivel 44 ezer katona bevetését rendelte el a tűz elleni harchoz.

A zsidó állam vezetője idén második alkalommal tett ígéretet Brazília megsegítésére: januárban egy gát összeomlását követően érkeztek különleges izraeli kereső- és mentőalakulatok az országba egy gát összeomlását követő katasztrófahelyzetben.

A tűzvész elleni harcok sajnos Izrael számára sem ismeretlenek: a zsidó államban egyre gyakoribbak a szándékos gyújtogatások. A Gázai-övezet határáról levegőbe indított „terrorléggömbök” pusztító gyújtóbombái mellett nemrég arról is bizonyítékok kerültek elő, hogy a libanoni Hezbollah terrorszervezet tagjai is előszeretettel végeznek gyújtogatásokat Izrael határánál.

Már a Hezbollah is gyújtogat Izraelben

Egy friss felvétel szerint a libanoni terrorcsoport tehető felelőssé azért a tűzvészért, ami pénteken terjedt el a zsidó állam határánál.