Macron: „Nagy-Britannia sorsa egyedül a kormányfő kezében van”

„Nagyon világos szeretnék lenni: az előttünk álló hónapban nem fogunk elérni egy olyan új megállapodást a kilépésről, amely jelentősen eltérne az eredetitől” – jelentette ki Párizsban a francia vezető az MTI szerint.

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön Párizsban kijelentette, hogy megállapodást szeretne az Európai Unióból történő brit kilépés feltételrendszeréről, és ez el is érhető a Brexit október 31-i határidejéig. Johnson munkaebéd keretében folytatott tárgyalásokat Emmanuel Macron francia államfővel.

A munkaebéd előtt az Élysée-palota udvarában tartott sajtótájékoztatón Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor határozottan kijelentette: nincs már elegendő idő arra, hogy a kilépés feltételrendszeréről teljesen új megállapodásról tárgyaljanak.

Miniszterelnökként tett első külföldi útja keretében Johnson előző nap Berlinben Angela Merkel német kancellárral tárgyalt. Mind Merkelt, mind Macront arra figyelmeztette, hogy kénytelenek lesznek szembenézni egy rendezetlen, megállapodás nélküli Brexit veszélyével október 31-én, hacsak az Európai Unió nem áll elő egy új egyezménnyel.

A francia államfő válaszában kijelentette, hogy Nagy-Britannia sorsa egyedül a kormányfő kezében van. Bár az unió szeretné elkerülni a megállapodás nélküli Brexitet, az EU készen áll erre az eshetőségre is.

„Nagyon világos szeretnék lenni: az előttünk álló hónapban nem fogunk elérni egy olyan új megállapodást a kilépésről, amely jelentősen eltérne az eredetitől”

— mondta Macron.

A francia elnök ugyanakkor hozzátette azt is: „Senki sem fog október 31-ig várni anélkül, hogy ne próbálna meg egy jó megoldást találni”.

Johnson azt mondta, „rendkívül ösztönzőleg hatott rá” az, amit Merkeltől hallott a szerdai berlini tárgyalásokon.

Angela Merkel elmondta, hogy az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldást, a backstopot eleve átmeneti eszköznek szánták arra az időre, amíg kidolgozzák az EU és a közösségen kívüli Egyesült Királyság kapcsolatrendszerét. Úgy tervezték, hogy ez két évet vehet igénybe,

„de talán 30 nap alatt is meg lehet találni (a végleges megoldást), miért ne?”

— fogalmazott a kancellár.

„Véleményem szerint igaza van. Úgy gondolom, hogy a technikai megoldások már nagyjából rendelkezésre állnak, és azokat alaposan megvitatták” — mondta válaszul Johnson.

Boris Johnson élettársától megtagadták az amerikai vízumot

A brit miniszterelnök párjától feltehetően azért tagadták meg a beutazást, mert tavaly Szomáliföldön járt.

Macron szerint  a backstop a stabilitás biztosítéka Írországban és Észak-Írországban. Johnson azonban leszögezte: az Egyesült Királyság semmilyen körülmények között nem állítja vissza a határellenőrzést az említett szakaszon. A brit kormányfő szerint ennek célja az egységes belső piac védelme, de szerinte ehelyett léteznek más megoldások is