Boris Johnson élettársától megtagadták az amerikai vízumot

A brit miniszterelnök párjától feltehetően azért tagadták meg a beutazást, mert tavaly Szomáliföldön járt.

Boris Johnson brit kormányfő élettársától, Carrie Symondstól megtagadták az amerikai vízumot — jelentette a New York Post című amerikai napilap az MTI szerint. A lap értesülései alapján Symondstól feltehetően azért tagadták meg a beutazást, mert tavaly Szomáliföldön — a Szomáliához tartozó, ám de facto önálló államként működő területen — járt.

A 31 éves Carrie Symonds a világóceánok védelme érdekében tevékenykedő Oceana nevű környezetvédelmi csoporttal közös programon kívánt részt venni. A női csonkítások ellen fellépő aktivistaként tavaly egyik kolléganőjével együtt járt Szomáliföldön, és megbeszéléseket folytatott Muse Bihi Abdival, az önmagát 1991-ben független államnak kikiáltó régió „elnökével” is.

Az Egyesült Államok nem ismeri el Szomáliföld önálló államiságát, ezenkívül a területet terroristák uralta vidékként tartja számon.

Nem világos, hogy Symonds az elektronikusan benyújtott utazási engedély formulájával, vagyis az úgynevezett ESTA-vízummal akart-e beutazni, amely formális vízum nélküli, 90 napos amerikai tartózkodást tesz lehetővé abban az esetben, ha a kérelmező amerikai megítélés szerint nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot.

Az ESTA-vízumok kérdőívein azonban szerepel egy kérdés:

járt-e a beutazni kívánó 2011. március elseje után Szíriában, Irakban, Iránban, Líbiában, Szudánban, Szomáliában és Jemenben. Igenlő válasz esetén az elektronikus rendszer automatikusan megtagadhatja a beutazást.

Carrie Symonds ezen a hétvégén tervezett az Egyesült Államokba utazni, míg párja a G7-es országcsoport  dél-franciaországi csúcsértekezletén vesz részt.

A New York Post Londonból származó információi szerint a fiatal nő helyzetét nehezíti, hogy hivatalosan nem kérheti a londoni kormány közbenjárását, mivel nem felesége Johnson kormányfőnek.

Carrie Symonds és Boris Johnson — akinek folyamatban van a válópere a feleségétől — együtt él a Downing Street 10. alatti kormányfői rezidencián. Kapcsolatukat hivatalosan elismerik a szigetországban. Ezt jelzi az a tény is, hogy II. Erzsébet királynő együtt hívta meg őket a Skóciában található balmorali kastélyba — az uralkodó nyári rezidenciájára –, ahová nyaranta a mindenkori brit kormányfőt a feleségével együtt szokta invitálni.