A német zsidóság vezetője az AfD ellen kampányol

Josef Schuster óva inti a többi pártot a radikális jobboldallal való együttműködéstől.

Szeptember elsején helyi választásokat rendeznek az egykori NDK két tartományában. Szászországban és Brandenburgban is erős a radikális jobboldali Alternatíve für Deutschland befolyása.

Mennyire antiszemita párt a német AfD?

Kiállnak Izrael mellett, van zsidó tagozatuk, de sokszor kétértelműen fogalmaznak, és vannak Amerika-ellenes antiszemiták is köztük. Krisztina Koenen elemzése.

Josef Schuster a Német Zsidók Központi Tanácsa elnöke ezért szólította fel a pártokat Németországban, hogy semmiképp se lépjenek szövetségre az Alternative für Deutschland párttal, mert szerinte

az AfD “kisebbségellenes: bár most főleg a muzulmán kisebbség ellen uszít, de ebből bármikor lehet antiszemita kampány is”

-– nyilatkozta a Welt am Sonntag című lapnak, olvasható a fuhu.hu-n.

Az Alternative für Deutschland jelenleg a Bundestag legerősebb ellenzéki pártja, akivel egyelőre senki sem kíván együttműködni.

JTA: Magyarországon néhány baloldali zsidó kész együttműködni egy szélsőjobboldali párttal, melyet egy korábbi neonáci vezet

„Valaki [a Mazsihisznél] rájött, hogy a baloldali ellenzéknek egyesítenie kell erőit a nácikkal a Fidesz megdöntése érdekében”.

“Mindenképp el kell kerülni a félelem légkörének a kialakulását Németországban, ahol az AfD retorikája a harmincas évek szellemét idézi fel”

– hangsúlyozta a Német Zsidók Központi Tanácsa elnöke, aki azt szeretné, ha karanténban maradna a radikális jobboldali Alternative für Deutschland, mely túl jó esélyekkel indul a helyi választásokon Szászországban és Brandenburgban.

A Nyugat-Németországban élők fele, az ország keleti részében élőknek pedig az 57 százaléka tartja veszélyforrásnak az iszlámot. A kelet-németek 30 százaléka, a nyugatiaknak pedig a 16 százaléka nem szeretné, hogy a szomszédja muszlim legyen.

Fenyegetést jelent az iszlám, véli a németek fele

A német polgárok több, mint ötven százaléka úgy gondolja, hogy az iszlám veszélyforrás, derül ki egy friss felmérésből.

Josef Schuster sürgette, hogy a rendőrség lépjen fel határozottabban az iszlamista csoportok ellen, különben fennáll annak a veszélye, hogy a zsidók egy része veszélyeztetve érzi magát, és kivándorol Izraelbe. A zsidó vezető azt javasolja a német hatóságoknak, hogy tartsanak holokauszt tanfolyamokat a bevándorló muzulmánoknak. Ennek keretében arab nyelvű látogatásokat kellene szervezni a haláltáborokban, ahol a holokauszt idején zsidók millióit mészárolták le.

Öngyilkos német néppártok

Az a veszély fenyeget, hogy válságukban az egész német demokráciát magukkal rántják. Krisztina Koenen elemzése.