Saked: támogatnunk kellene a kivándorlást Gázából

Ajelet Saked, az izraeli Jobboldali Unió párt vezetője kedd reggel az izraeli katonai rádióban elhangzott interjúban kijelentette, hogy „Izrael és jónéhány gázai lakos érdeke is, hogy minél többen hagyják el a gázai övezetet. Ezt Izraelnek támogatnia kell” – írja a The Jewish Press.

A jelenleg ukrajnai hivatalos látogatáson lévő izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu távollétében egy magas rangú izraeli kormánytisztviselő azt nyilatkozta, hogy Izrael kész repülőteret létesíteni délen, ha felmerülne olyan igény, hogy gázaiak tömegesen hagynák el a területet és lenne ország, mely befogadná őket.

Ugyanez a tisztviselő elmondta, hogy az ötletről már több környékbeli országgal is tárgyaltak, de egyelőre egyik részéről sem láttak nyitottságot gázaiak befogadása iránt. A gázaiak, erősítette meg a neve elhallgatását kérő tisztviselő, egyik országnak sem kellenek,

így szinte olyanok, mintha túszok lennének.

2018-ban mintegy 35 ezer gázai arab hagyta el otthonát, a terültet uralma alatt tartó Hamász terrorszervezet 5000 dollárt kér minden kivándorolni szándékozótól.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a legtöbb gázai arabnak nem a gázai-övezet eredeti otthona, legtöbbjük 1948-’49-es függetlenségi háború során menekült oda.

A katonai rádiónak adott interjújában Saked kijelentette:

„Ezt úgy hívják, hogy kivándorlásra való buzdítás. Régóta mondom a kormánynak, hogy ezt kell csinálni. Izrael nagy hibát követett el, mikor sokan kívánták elhagyni Gázát és ezt a zsidó állam nem engedte. A világ sok országában engedélyezett a beutazás, kiutazás, áttelepülés vagy a migráció.”

A Jobboldali Unió elnöke azt is kifejtette, hogy szerinte mindenkinek joga van elhagyni Gázát, aki ezt szeretné.

„Izrael érdeke, csakúgy mint Gázáé, hogy minél jobb életkörülmények közt éljenek. A terület nagyon zsúfolt, a népesség nagy arányban növekszik. Izraelnek ideje felébredni és támogatni azokat, akik menni akarnak”

— mondta az interjúban Saked.

„Izrael mindenekelőtt”: választás előtti helyezkedés a jobboldalon

A szeptemberi választások újbóli lehetősége egyesek számára nem kínált esélyt, mások számára új kapukat nyitott meg.