Netanjahu Izrael és Ukrajna közös jövőjéről beszélt Babi Jarban

A zsidó állam és Ukrajna kapcsolatainak szorosabbra fűzését szorgalmazta hétfőn Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Kijevben.

„Megragadhatjuk a jövőt külön-külön is, de együtt jobban járnánk”

— jelentette ki Netanjahu Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tanácskozásán. Egyúttal gratulált Ukrajna új államfőjének megválasztásához, és meghívta őt Jeruzsálembe.

Elemzők szerint az izraeli miniszterelnök kijevi látogatásának stratégiai jelentősége van a közelgő izraeli parlamenti választások előtt. Netanjahu az őt támogató szavazatok számának növekedését várhatja a vizittől, mivel az egykori Szovjetunióhoz kötődő izraeli választók szavazatai jelentős súllyal bírnak. A vasfüggöny lebontása után több mint egymillió ember telepedett le Izraelben az egykori szovjet tagköztársaságok területéről.

Ők jellemzően az Avigdor Liberman vezette oroszbarát jobboldali Izrael a Hazánk nevű pártra szavaznak.

A megbeszélés előtt az izraeli kormányfői hivatal közleményében azt emelte ki, hogy a több százezer, Ukrajnából származó izraeli állampolgár élő hidat képez a két ország között, és a kapcsolat egyre szorosabbá válik.

Zelenszkij a találkozón a kelet-ukrajnai konfliktusra utalva azt hangsúlyozta: Ukrajna sokat tanulhatna Izraeltől, elsősorban a védelem és biztonság területén. Az ukrán elnöki hivatal szerint az izraeli fél továbbra is biztosított afelől, hogy támogatja Ukrajna területi integritását.

Zelenszkij kiemelte, hogy Izrael Ukrajna kulcsfontosságú kereskedelmi partnere a Közel-Keleten, a két ország közötti áruforgalom értéke meghaladja az egymilliárd dollárt évente. Az ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy Izrael hamarosan ratifikálja a két állam közötti szabadkereskedelmi megállapodást, és akkor ez az összeg még jelentős mértékben tovább emelkedhet.

A két vezető ellátogatott a Babij Jar-i emlékműhöz is, arra a helyre, ahol a holokauszt idején 1941-ben több mint 33 ezer ukrán zsidót lőttek agyon.

Ebből háború is lehet: Putyin az új ukrán elnököt kóstolgatja

Az a „megjegyzése”, hogy az orosz és az ukrán végül is egy nép, plusz az orosz csapatösszpontosítás Ukrajna határainál semmi jót nem jelez előre. Eperjesi Ildikó elemzése.