Kitiltási botrány: Tlaib végül meglátogathatja a nagymamáját

2012-ben nem kavarta fel olyan hevesen a kedélyeket, hogy az Obama adminisztráció sem engedte meg egy izraeli parlamenti képviselő belépését az Egyesült Államokba. 

Mint arról lapunk is beszámolt, nagy port kavart Ilhan Omar és Rashida Tlaib kitiltása Izraelből a BDS támogatása miatt.

Izrael a bejelentés óta annyi engedményt tett, hogy Tlaibot mégis beengedik, de csak, mint turistát. A képviselőnő ugyanis a tiltás után humanitárius kérelmet nyújtott be Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia) élő idős palesztin nagyanyja meglátogatására, amit Arije Deri belügyminiszter jóváhagyott – számolt be az Új Kelet.

A radikálisan baloldali demokrata kongresszusi képviselő levelében megígérte, hogy „tiszteletben fogok tartani minden korlátozást, és a látogatásom során nem fogom promotálni az Izrael elleni bojkottot.” A belügyminiszter a levél alapján úgy döntött, engedélyezi a képviselőnő belépését az országba, és „kifejezte reményét, hogy tartja magát az ígéretéhez, és a látogatás csak humanitárius szükségletekre irányul.”

Amerikai precedens

Joe Biden korábbi alelnök a következőt írta a Twitter oldalára: „Én mindig elszánt támogatója voltam Izraelnek, létfontosságú partnerünknek, amely osztja a demokratikus értékrendünket. Nem szabad egy demokráciának kitiltania valakit a nézetei miatt, akkor sem ha erősen ellenzi a nézeteit. A szabad világ vezetőjének nem szabadna senkit se erre bíztatni.”

Joe Biden on Twitter: „I have always been a stalwart supporter of Israel-a vital partner that shares our democratic values. No democracy should deny entry to visitors based on the content of their ideas-even ideas they strongly object to. And no leader of the free world should encourage them to do so. / Twitter”

I have always been a stalwart supporter of Israel-a vital partner that shares our democratic values. No democracy should deny entry to visitors based on the content of their ideas-even ideas they strongly object to. And no leader of the free world should encourage them to do so.

Joe Biden üzenetére Ben Shapiro konzervatív kommentátor így reagált: „Emlékszel, mikor 2012-ben az Obama-adminisztráció megakadályozta, hogy egy izraeli Knesszet képviselő belépjen az Egyesült Államokba? Csak mert épp te voltál akkor az alelnök.”

Ben Shapiro on Twitter: „Remember that time the Obama administration barred a member of Israeli Knesset from entering the United States in 2012? Because you were vice president at the time. https://t.co/kBl47NJ9Tn / Twitter”

Remember that time the Obama administration barred a member of Israeli Knesset from entering the United States in 2012? Because you were vice president at the time. https://t.co/kBl47NJ9Tn

Az eltiltott képviselő Michael Ben Ari volt, a radikális jobboldali Ocma képviselője, aki fiatal korában a Meir Kahane-féle Kach tagja volt. Az volt a nézetük, hogy Izrael földjét Isten a zsidóknak adta, és az araboknak nincs helyük Izraelben. A pártot 1988-ban betiltották, majd 1994-ben Izrael terrorszervezetnek nyilvánította.

Ben Ari nyíltan vállalta, hogy Kahane rabbi nézeteit továbbra is a magáénak vallja.  Keményvonalas nézetei ellenére elfogadott tagja volt a Knesszetnek 2009 és 2013 között.

Ben Aritól először 2009-ben tagadták meg a belépést az amerikaiak arra hivatkozva, hogy 2005-ben letartóztatták egy gázai kivonulás ellenes tüntetésen.

2012-ben a képviselő két konferenciára utazott volna ki az Egyesült Államokba, mikor elutasították a vízumkérelmét. A tiltást azzal indokolták az amerikaiak, hogy Ben Ari „terrorszervezethez tartozik.”

Reuvén Rivlin akkor levélben kérte az amerikaiakat, hogy gondolják meg és engedjék be a Knesszet képviselőjét.

Michael Ben Ari. Fotó: Hezki Baruch

„A Nemzeti Egység teljesen legitim része az izraeli parlamentnek, Ben Ari Izrael államának választott képviselője, ami egy szoros amerikai szövetséges. Elfogadhatatlan azzal támadni őt, hogy terrorszervezet tagja és ezért megtiltani neki a belépést” – írta Rivlin az Egyesült Államok izraeli nagykövetének.

A britek is éltek a kitiltással

Az ügy csak még fagyosabbá tette az izraeli kormány és az Obama-adminisztráció kapcsolatát.

Ben Ari akkor úgy reagált, hogy érdekes, hogy Mahmud Ahmadinezsád akkori iráni elnök és Mahmud Abbász palesztin elnök beléphetett az országba, és ő az akit az amerikai külügy terroristának bélyegez.

Politikai nézetek miatt már más ország is kitiltott politikusokat, a legemlékezetesebb, mikor 2009-ben Geert Wilders holland radikális jobboldali politikust nem engedték be az Egyesült Királyságba. A brit bevándorlási hivatal akkor arra hivatkozott, hogy Wilders megzavarná a brit közösség „harmóniáját.”

A britek amúgy nem csak politikusokat hanem aktivistákat is gyakran kitiltanak, Robert B. Spencer iszlámellenes szerzőt 2013-ban nem engedték be, 2018-ban pedig Lauren Southern kanadai konzervatív aktivistát állították meg a brit határon.

Úgy tűnik, valóban nem léphetnek Izraelbe a demokrata képviselőnők

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön arra buzdította a zsidó államot, hogy ne engedélyezze két amerikai képviselőnő látogatását. Izrael eleget tett az elnök kérésének.