Netanjahu: a Moszad főnöke vehetné át Izrael irányítását

A Likud politikusai közül senkit sem említett a miniszterelnöki posztra alkalmas jelöltek felsorolásakor a kormányfő.

Benjamin Netanjahu nemrégiben arra célzott, hogy a Moszad hírszerző ügynökség vezetőjét, vagy Izrael amerikai nagykövetét látná lehetséges utódjaként, miután távozik a politikai életből – írja a The Times of Israel lapértesülésekre hivatkozva.

„Két embert tartok megfelelőnek az izraeli állam vezetésére – Joszi Cohent és Ron Dermert” – idézi a véleményét a munkatársaival megosztó izraeli kormányfőt a Walla hírportál.

A honlap politikus forrásait – akik a megjegyzés fültanúi voltak – meglepte, hogy az olyan Likud nagyágyúk, mint a népszerű Gideon Sa’ar, vagy Gilad Erdan közbiztonsági miniszter, hiányoztak a listáról, a többi hasonló kaliberű politikussal egyetemben.

Netanjahu, Izrael leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnökeként kitart amellett, hogy nem tervez távozni posztjáról, annak ellenére sem, hogy vádat emeltek ellene.

Benjamin Netanjahu és Joszi Cohen

A Walla nem hisz abban, hogy a 48 éves Dermer politikai karrierre vált majd, miután diplomáciai kiküldetése véget ér. Cohen azonban már jóval nagyobb valószínűséggel fordul majd a legmagasabb politikai hivatal felé, amikor lejár a Moszad vezetésére szóló megbízatása – írja a The Times of Israel által idézett portál. Annak ellenére, hogy jelenleg ezt a kémfőnök tagadja.

Az 57 éves Cohen korábban Netanjahu nemzetbiztonsági tanácsadója volt, majd 2016-ban lett a Moszad főnöke, Tamir Pardo utódjaként.

Hivatali ideje alatt (amennyire ezt persze tudni lehet) az iráni nukleáris program elleni küzdelemre és az arab államokkal fenntartott kapcsolatok ápolására összpontosított.

Netanjahu közeli bizalmasaként Dermer határozottan ellenzi a 2015-ben Teherán és hat világhatalom, köztük az Egyesült Államok által aláírt nukleáris megállapodást. Közismert, hogy ő szervezte Netanjahu meghívását az amerikai Kongresszusba, ami az amerikai elnök tájékoztatása nélkül történt, és fel is dühítette az Obama-adminisztrációt. Szintén jelentős szerepet játszott a Trump és Netanjahu közötti kapcsolatok felmelegítésében.

Dermert 2013-ban nevezték ki washingtoni nagykövetnek, nem sokkal azután, hogy Barack Obama megkezdte második ciklusát. Hivatali ideje a szeptemberi választások után ér véget, bár Netanjahu megígérte, hogy további egy évvel meghosszabbítja azt.

Állva tapsolták Netanjahut az amerikai demokrata képviselők

A demokrata párt 41 fős delegációja azért érkezett, hogy kifejezze: továbbra is baráti politikát akarnak folytatni Izraellel. 

Izraelben alig egy hónap múlva tartják a rendkívüli választásokat. Mint tel-avivi tudósítónk írta, „Benjamin Netanjahu nemrég ünnepelhette 13 éves töretlen regnálását, mint a leghosszabb hivatalban lévő izraeli kormányfő, megelőzve David Ben Guriont. Egyedülálló sikerét többek között annak köszönheti, hogy biztosítva a Likud elsőbbségét, mind diplomáciai mind biztonságvédelmi szempontból erős kézzel, magabiztosan vezette az országot (…).”

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet még vasárnap közölte:

a kormányzó Likud párt képviselőjelöltjei mind elkötelezték magukat írásban arra, hogy csak Netanjahut, a párt elnökét fogadják el a Likud miniszterelnök-jelöltjének, függetlenül a szeptemberi választások eredményétől.

A lépés Avigdor Liberman kijelentésére született válasz. A nacionalista Izrael a Hazánk (Izrael Béténu) párt elnöke azt javasolta, hogy a Likud nevezzen meg mást Netanjahu helyett, ha a szeptemberi választási eredmények sem teszik lehetővé számára a kormányalakítást.

Netanjahu az áprilisi választások után azért nem tudott koalíciót létrehozni, mert Liberman megtagadta a csatlakozást, miután a haredi (ultraortodox) pártok nem fogadták el az általa javasolt törvénytervezetet katonai behívásuk szabályozásáról.

Választások újratöltve: Netanjahu akár egységkormányra is hajlandó lenne Ganzzal

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a tavaszi kudarc után egyrészt a jobboldal kétfrontos támadásával, másrészt a Beni Ganz és Jair Lapid stabil népszerűségnek örvendő centrista szövetségével találta szemben magát.