Trump találkozót javasolt Hszinek Hongkong ügyében

Személyes találkozót javasol Hszi Csin-ping kínai elnöknek Hongkonggal kapcsolatban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal csütörtök hajnali Twitter-üzenetében Trump a Pekinggel kötendő kereskedelmi megállapodás feltételéül szabta, hogy humánus módon kell kezelni a kialakult helyzetet.

„Nagyon jól ismerem Hszi elnököt. Nagy vezető, akit nagyon tisztel a népe. Jó ember egy kemény helyzetben. Zéró kétségem van afelől, hogy ha gyorsan és humánusan akarja megoldani a hongkongi problémát, akkor képes rá. Személyes találkozó?” — írta a Twitteren az amerikai elnök.

Nem sokkal korábban Trump azt írta, hogy a minap beszélt „Kínával” telefonon, és Peking a jüan leértékelésével próbál védekezni a vámok ellen. Az amerikai elnök szerint a vámok kiterjesztésének decemberre halasztása Kínának nagyobb segítség, mint az Egyesült Államoknak, mert a vámok miatt „milliószám” szűnnek meg munkahelyek Kínában, és „ezrével” hagyják el Kínát a cégek.

„Persze, hogy Kína meg akar állapodni. Először bánjanak emberségesen Hongkonggal!” — szögezte le Trump.

A Hongkongban hónapok óta tartó tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már a többi között Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.

Hongkong: Terrorizmus vagy színes forradalom?

Míg a színes forradalmak célja világszerte a rendszerváltás volt, Hongkongban a kormányzat megdöntése értelmetlen, mivel Hongkong nem egy ország.