Zsidó volt Hitler nagyapja?

Egy új tanulmány igazolni próbálja a háború után felröppent teóriát, de ennek nem mindenki örül.

Leonard Sax, nemzetközileg ismert pszichológus által a nemrég megjelent tanulmány ismét górcső alá veszi azokat a korábbi spekulációkat, melyek szerint Adolf Hitler apai nagyapja zsidó volt — számol be a The Times of Israel.

A teória nem újkeletű, az erről szóló első feltételezés Hitler ügyvédje és jobbkeze Hans Frank által került napvilágra annak 1946-ban írt visszaemlékezéseiben. Frankot ugyan kivégezték a nürnbergi per során, de memoárja halála után csak 7 évvel került nyilvánosságra. Ebben leírja, hogy a Führer unokaöccse, Willian Partick Hitler megzsarolta nagybátyját, hogy kiszivárogtatja az információt ezért a Hitler megbízta Frankot, hogy járjon utána az igazságnak, persze teljes titokban.

Mint az közismert, Hitler apai nagyanyja egyedül nevelte a később náci diktátor apját. A kutatások arra az eredményre jutottak, hogy Maria Anna Schicklgruber az ausztriai Grázban Frankenbergeréknél, egy zsidó családnál szolgált, ahol az ifjú, 19 éves Frankenbergtől esett teherbe, így született Alois Hitler, a diktátor apja.

Előkerült Hitler „búcsúlevele”

Az iratot aukcióra kínáló amerikai üzletember szerint ez a német diktátor utolsó ismert levele.

A teóriát a történész társadalom szkepszissel fogadta, ugyanis úgy vélték, hogy 1836-ban nem éltek zsidók Grazban, amikor Hitler apja született, közösségi szinten legalábbis biztosan nem. A zsidókat a Styria tartományból a 15. század végén kiűzték és először az 1860-as években térhettek vissza. Elvétve lehettek esetek, de nincs rá bizonyíték, hogy Grazban élt volna Frankenberg család, pláne, hogy azok jómódúak lettek volna, akik személyzetet tarthattak.

Sax a teóriának ezt a részét vitatja új tanulmányában és megjegyzi, hogy a Frank-féle visszaemlékezésben egyértelmű, hogy az idősebb Frankenberg a gyermek 14 éves koráig anyagiakkal támogatta Schicklgruber asszonyt, melyet bizonyosan nem jótékonysági alapon tett, hanem a nő hallgatását kívánta ilyen módon megvásárolni.

JTA: Magyarországon néhány baloldali zsidó kész együttműködni egy szélsőjobboldali párttal, melyet egy korábbi neonáci vezet

„Valaki [a Mazsihisznél] rájött, hogy a baloldali ellenzéknek egyesítenie kell erőit a nácikkal a Fidesz megdöntése érdekében”.

Sax tanulmánya nem aratott széleskörű elismerést a történész társadalomban. Richard Evans, a Cambridge-i Egyetem Wolfson iskolájának volt elnöke, a „Harmadik Birodalom Trilógia” c. könyve szerzője szerint, Frank memoárja híresen megbízhatatlan ahogy erre korábban már számos alkalommal volt bizonyíték.

Evans azt állítja, hogy nem csak hogy nem éltek zsidók Grazban az 1830-as években, de arra sincs egyértelmű bizonyíték, hogy Hitler édesanyja egyáltalán járt volna Grazban. Ezt a feltételezést támasztja alá az a tény is, hogy nincs bizonyíték Frankenberg családra a városban, az egyetlen hasonló nevű család abban a korban a Frankenreiter család volt, akik viszont nem voltak zsidók. Máig nem állnak rendelkezésre levelek Hitler apja és nagyanyja között sem, mint ahogy arra sincs bizonyíték, hogy a későbbi Führer-t unokaöccse zsarolta családi titkok kiszivárogtatásával.

Az ilyesféle teóriák, teszi hozzá Evans azért bizonyulnak népszerűnek, mert az emberek nem értik a diktátor mániákus zsidógyűlöletét és valamilyen személyes okra igyekeznek visszavezetni az ilyen mértékű ellenérzést. Erre pedig kiváló volna annak bizonyítása, hogy a Führer saját származását próbálta minden lehetséges eszközzel eltitkolni.