Izraeli képviselők: egy palesztin állam létrejötte Izrael és Amerika biztonságát is fenyegetné

21 jobboldali Knesszet-képviselő levélben köszönte meg a bojkottot elítélő határozatot az amerikai Kongresszusnak, de egyben figyelmeztettek is hagyjanak fel a kétállami megoldás támogatásával.

„Egy arab (palesztin) állam megalakulása a térségben komoly fenyegetettséget jelentene Izrael és az Egyesült Államok nemzetbiztonságára is.”

— fogalmaztak a hétfőn kiadott levelükben azok a jobboldali izraeli honatyák, akik az amerikai Kongresszus tagjainak pár héttel ezelőtti BDS-t elítélő határozatára reagáltak. A 21 képviselő levelét a The Jerusalem Post is közölte.

Az izraeli politikusok hálával köszönték meg amerikai kollégáik országukat bojkottáló, zsidóellenes BDS-mozgalom elleni a 246-os határozat elfogadásával való egységes fellépését, amit július 23-án fogadott el az amerikai Kongresszus.

A határozat többek között az Izraellel üzletet folytató legitim amerikai cégeket érő bojkottot és minden arra irányuló törekvést is elítélt, melyek Izrael államának delegitimizálására irányulnak.

A kétoldalú támogatás elérése érdekében azonban a határozat arra is sürgeti az izraeli és a palesztin feleket, hogy térjenek vissza a közvetlen tárgyalásokhoz, mivel ez az „egyetlen út az izraeli-palesztin konfliktus megoldásához”, illetve megerősíti támogatását egy tárgyalásokon keresztül elért, békésen, biztonságban, és egymást kölcsönösen elismerve egymás mellett élő demokratikus zsidó Izrael állam illetve egy életképes palesztin állam létrehozásában végződő megoldásnak.”

Az USA nácibojkottjával kelt a BDS védelmére Rashida Tlaib

De hiába, a Képviselőház elsöprő többséggel, 398-17 arányban megszavazta azt a határozatot, amely elítélte az Izrael ellehetetlenítésén iparkodó BDS mozgalmat

Ezzel együtt úgy vélik, hogy elhibázott az a stratégia, amelyet a Kongresszus tagjai — az egyik legnagyobb Izrael-barát lobbiszervezet, az AIPAC-hez hasonlóan — is ajánlanak: a kétállami megoldás. Levelükben hangsúlyozzák:

„Egy ilyen (palesztin) állam vitathatatlanul egy működésképtelen terrorista állam lenne, amellyel a béke elérése csak távolabb kerülne és mindezzel csak aláaknáznák a Közel-Kelet biztonságát.”

A levelet Yossi Dagan, a Likud egyik nacionalista csoportjának tagja kezdeményezte, és a 21 aláíró között ott vannak többek között a Knesszet jobboldali politikusainak olyan tagjai mint : Eli Ben Dahan védelmiminiszter-helyettes, Tzipi Hotovely külügyminiszter-helyettes vagy az izraeli törvényhozás védelmi és külügyi bizottságának elnöke,  Avi Dichter is.

Viszlát kivonulás, helló szuverenitás: a telepesek diadala

A telepeseknek már az annektálás sem elég: szuverenitást akarnak.