Iráni parancsnok: „háborút gerjeszthet a cionista jelenlét a Hormuzi-szorosban”

Az iráni forradalmi gárda haditengerészetének parancsnoka Izraelt, a külügyminiszter pedig Amerikát vádolta a kialakult „puskaporos helyzetért.”

Bármilyen illegitim cionista jelenlét a Perzsa-öböl vizein háborút robbanthat ki.

— fogalmazott a The Times of Israel szerint Alireza Tangsiri a hétvégén egy Hezbollah libanoni terrorszervezethez köthető arab televíziónak.

Az iráni Forradalmi Gárda haditengerészeti parancsnoka a Hormuzi-szorosban kialakult több hetes — különféle hajók lefoglalásával is kísért — feszült diplomáciai helyzettel kapcsolatban hozzátette:

Mikor a parancsnokaink úgy kívánják bármikor képesek hajók lefoglalására. Még akkor is, ha amerikai vagy brit haderők kísérik azokat.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter hétfőn azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy olyan puskaporos hordóvá változtatja a Perzsa-öböl térségét, amely csak a szikrára vár.

Új rakétákat és háborút emlegetve fenyegetőzik Irán

„Szorost szorosért!” – üzente Hasszán Róháni a Hormuzi-szorosnál kialakult feszültség kapcsán.

Teherán és Washington között azóta fokozódik a konfliktus, mióta Donald Trump amerikai elnök kilépett a 2015-ös atomalkuból tavaly, és visszaállította az Iránnal kapcsolatos gazdasági szankcióit.

A régióban számos drónt lőttek le és tartályhajókat támadtak meg rejtélyes körülmények között a Perzsa-Öbölben.

Amerika és helyi szövetségesei az Iszlám Köztársaságot hibáztatták a tankereket érő támadásokért, amit Teherán hevesen tagad. A területen való szabad áthajózás biztosítása érdekében Nagy-Britannia mellett az Egyesült Államok is koalíciót alakított, melynek missziója, az „Őrszem küldetés” kívánja garantálni a közlekedő hajók biztonságát.

Irán a múlt hónapban három tartályhajót foglalt le, beleértve egy brit zászló alatt közlekedő hajót is.

A zsidó állam külügyminisztere, Jiszrael Katz a múlthéten arról nyilatkozott a Knesszetben, hogy hazája részt vesz abban a nemzetközi akcióban, amelytől a Hormuzi-szoros biztonságos és rendezett hajózási feltételeit remélik. A politikus azt hangsúlyozta, hogy mindez Izrael biztonsága érdekében is történik.

Iráni kollégája a hírre reagálva arról beszélt, hogy az akció „katasztrofális következményekkel” járhat.