Salvini új választásokat akar a nyár közepén

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője csütörtök este közölte: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.

Késő délután Giuseppe Conte miniszterelnök Matteo Salvinivel és Luigi Di Maióval, a nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjével a római miniszterelnöki palotában a kormányválságról tárgyalt.

A tárgyalások után Salvini közleményben tudatta: azt mondta a miniszterelnöknek, hogy összeomlott a Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciója, ezért „gyorsan vissza kellene adni a választás lehetőségét a szavazóknak”. Hozzátette: a jövő héten összehívhatják a parlamentet az ehhez szükséges eljárások lefolytatása érdekében.

Conte és Di Maio is élesen bírálták Salvinit bejelentése miatt. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem a belügyminiszter feladata a parlament összehívása, „nem az ő dolga megszabni egy politikai válság fázisait”, és magyarázatot várnak tőle bejelentése miatt.

Di Maio ugyanakkor közleményében azt írta, hogy az M5S nem fél az új választásoktól. „Készen állunk, a legkevésbé sem érdekel minket a kormányzati pozíciók betöltése, soha nem is érdekelt” – fogalmazott.

Azzal vádolta a közvélemény-kutatásokat jelenleg magasan vezető Salvinit, hogy „becsapta az országot”, ami miatt – mint mondta – az olaszok előbb vagy utóbb „ellene fordulnak”.

A Liga csütörtökön már a nap folyamán is új választásokat helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem sikerül megegyezésre jutnia az Öt Csillag Mozgalommal.

Salvini tagadja, hogy pártja dollármilliókat kapott volna Putyintól

Azzal fenyegetőzött, hogy beperli a híroldalt, ahogy eddig mindig tette hasonló esetben.

Augusztusban Olaszországban is szinte alig van politikai élet, ez most gyorsan változhat.

A korábban is marakodó koalíciós partnerek újabb konfliktusát az idézte elő, hogy az M5S az olasz felsőházban (szenátus) szerdán benyújtott egy indítványt, amely leállította volna a Torino-Lyon közötti nagysebességű vasútvonal építését, amelyet a Liga támogatott.

Alig néhány napja azonban még teljes volt az egyetértés a kormányzó pártok között, amikor megszavazták a migrációs szabályok szigorítását, a menekülteket az olasz partokhoz hozó hajók kitiltását.

A felfokozott hangulatban több magas szintű találkozóra is sor került. Sergio Mattarella államfő a nap folyamán fogadta a miniszterelnököt. Az államfő később Di Maióval is egyeztetett.

A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga (amelynek támogatottsága a jelenlegi felmérések szerint meghaladja a 36 százalékot) mintegy átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek korábbi támogatottsága nagyjából a felére, 17 százalékra csökkent.

Salvini már korábban is többször bírálta az M5S-t, amiért szerinte mindenre nemet mondanak, és ezzel veszélyeztetnék a kormány működését. Visszatérő konfliktus volt, hogy a Liga autonómiát adna több régiónak, a baloldali M5S viszont bevezetné a minimálbért.

Olaszország bekeményít: új kikötők után nézhetnek a migránsmentő civilek

Ahogy az olasz sajtó fogalmazott, az újabb migrációs jogszabályok „szuperhatalmat” adnak a belügyminiszter Salvininek.