Salvini tagadja, hogy pártja dollármilliókat kapott volna Putyintól

Matteo Salvini, a jobboldali olasz kormány miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere egy lapinterjúban ismét cáfolta szerdán azokat a sajtóértesüléseket, hogy pártcélokra pénzt kapott volna Oroszországtól.

A Buzzfeed internetes híroldal azt állította ugyanis, hogy bizonyítéka van egy találkozóról, amelyen Salvini egyik közeli szövetségese, korábbi szóvivője, Gianluca Savoni a Lombardia Russia oroszbarát vállalkozói szövetség elnöke tavaly október 18-án, a moszkvai Metropol szállodában két olasz társával három – egyelőre ismeretlen – orosz üzletemberrel titkos megbeszélést tartott arról, hogyan kerüljön több 10 millió dollárnyi, orosz olajüzletekből származó pénzt a Liga pártkasszájába.

Salvini és Savoni Moszkvában fotó: facebook.com

A 75 perces tárgyaláson állítólag arról beszéltek, hogy egy nagy orosz olajcég legalább 3 millió tonna üzemanyagot adna el az Eni olasz olajcégnek kb. 1,5 milliárd dollárért. Közvetítőkön keresztül történt volna a vásárlás, és az eladó fél a Buzzfeed számításai szerint az akkori árak alapján kb. 65 millió dolláros kedvezményt adott volna. A hangfelvétel szerint ez az összeg folyt volna titkos csatornákon keresztül a Ligához. – írja a 444.hu.

A cikk szerint Magyarországot is említik a beszélgetésben, amikor az olasz fél a Buzzfeed szerint azt mondja az orosznak:

„Salvini az első ember, aki meg akarja változtatni egész Európát. A szövetségeseinkkel és kollégáinkkal meg más pártokkal Európában. Az FPÖ Ausztriában, az AfD Németországban, Franciaországban Madame Le Pen, és más országokban ugyanígy, Magyarország Orbánnal, Svédország a Svéd Demokratákkal. Megvannak a szövetségeseink.”

Salvini az Il Foglio című lapnak azt nyilatkozta, hogy

„senki sem kapott egy centet sem”

, és azzal fenyegetőzött, hogy beperli a híroldalt, ahogy eddig mindig tette hasonló esetben, és ezt fogja tenni a jövőben is.

Februárban a l,Espresso című hetilap vádolta meg Salvinit ugyancsak orosz pénzek elfogadásával.

Amint arról lapunk is részletesen tudósított, néhány hete belebukott az osztrák kormány, hogy kiszivárgott egy szintén orosz kapcsolatokkal kapcsolatos titkos videófelvétel Heinz-Christian Strache alkancellárról, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökéről .

Korrupciós botrányba keveredett Strache osztrák alkancellár

A hírt a Der Spiegel német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung című lap jelentette, egy titokban készített videofelvételre hivatkozva.