Megúszhatja a börtönt az antiszemita francia humorista

Franciaország-szakértő, politológus

2019. július elején három év börtönre ítélte a bíróság az ismert antiszemita humorista-provokátort, Dieudonné M’bala M’bala-t. A helyzet jelen állása szerint három évből kettőt kellene leülnie, és 200 000 eurónyi pénzbüntetést is kapott. Elítélték az élettársát és a Dieudonné ügyeit intéző céget mint szervezetet is. De ezzel még nincsen vége, az ügy másodfokon folytatódik, és a francia büntetés-végrehajtási jog szabályai miatt az sem biztos, hogy a polemistának be kell majd vonulnia — írja Soós Eszter Petronella a TEV honlapján.

Dieudonné a bíróság szerint több, mint 1 millió, mintegy 1,2 millió eurónyi bevételt titkolt el az adóhatóság elől, a pénz egy részét készpénzben magánál tartotta, másik részét pedig külföldre juttatta (érdekesség, hogy a nyomozás-házkutatás során 657 000 eurót találtak nála készpénzben). A bíróság súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a humoristának hosszú története van a francia adóhatósággal, és a korábbi adminisztratív ügyei után sem kezdett jogkövető magatartást tanúsítani.

Dieudonné M’bala M’bala

Mivel Dieudonné a bevételeit az élettársa által vezetett, Les Productions de la plume nevű cégükön keresztül kezelte (illetve nem kezelte), az élettársat és magát a céget is elítélték többek között ÁFA-csalásért (az élettárs, Noémie Montagne 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott). A pár mindkét tagját eltiltották továbbá a cégvezetéstől is 10 esztendőre, ami értelemszerűen jelentősen megnehezítheti a későbbi tevékenységüket.

Ki volt Robert Faurisson, a francia holokauszttagadás „bajnoka”?

Hogyan lett egy vichyi irodalmár a francia holokauszttagadók ünnepelt hőse? Soós Eszter Petronella írása.

A humoristának különböző rasszizmus és antiszemitizmus elleni szervezeteknek is fizetnie kell, mivel a bíróság a fentiek alapján megállapíthatta, hogy nincs csődközeli helyzetben, mint ahogy korábban állította (erre hivatkozva nem fizette meg a rá korábban kiszabott bírságokat). A vagyonadó elcsalásának gyanúja alól viszont felmentették Dieudonnét.

Büntetlen maradhat a francia fiatal, aki kidobott az ablakon egy zsidó asszonyt

Mivel füvezett előtte, nem vonható felelősségre — így döntött a francia bíróság.

Nem ez Dieudonné első börtönbüntetése, az illető úr gyakori látogató a bíróságokon különböző provokációi okán – korábban például, ahogy arról a TEV oldala is beszámolt, már egy belga bíróság is elítélte gyűlöletbeszéd miatt, de voltak már franciaországi felfüggesztett büntetései is.

A teljes cikk a TEV honlapján olvasható:

Börtönbe mehet az ismert antiszemita provokátor?

2019. július elején három év börtönre ítélte a bíróság az ismert antiszemita humorista-provokátort, Dieudonné M’bala M’bala-t. A helyzet jelen állása szerint három évből kettőt kellene leülnie, és 200 000 eurónyi pénzbüntetést is kapott. Elítélték az élettársát és a Dieudonné ügyeit intéző céget mint szervezetet is.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.