Lionel Richie a BDS nyomása ellenére is fellép Izraelben

Jason Greenblatt, Trump közel-keleti különmegbízottja dicsérte a Twitteren Lionel Richie-t, aki visszautasította a BDS-mozgalom nyomását és nem mondta le szeptemberi, debütáló koncertjét Izraelben – írja az Arutz Sheva.

„Lionel Richie visszautasította, hogy lemondja izraeli koncertjét és hogy megfélemlítsék fenyegetésekkel. A BDS-mozgalom csak aláássa a béke esélyét, és közben semmit sem tesz a palesztinok megsegítésére”

— írta a Twitteren Greenblatt.

https://twitter.com/jdgreenblatt45/status/1158367518454669312

Az amerikai énekest a Code Pink nevű, szélsőbalos szervezet szólította fel izraeli koncertjének lemondására. Azt kérdezték tőle, vajon tudja-e, hogy „Izrael 2018 márciusa óta csaknem 300 palesztint ölt meg Gázában, köztük gyerekeket, fogyatékosokat és újságírókat?”

CODEPINK on Twitter: „Does @LionelRichie know that since March 30, 2018, Israel has massacred close to 300 Palestinians in #Gaza, including children, people w/ disabilities, & members of the press?? #LionelDontGo perform in apartheid Israel. Don’t artwash these war crimes: https://t.co/oYkQNs4jph / Twitter”

Does @LionelRichie know that since March 30, 2018, Israel has massacred close to 300 Palestinians in #Gaza, including children, people w/ disabilities, & members of the press?? #LionelDontGo perform in apartheid Israel. Don’t artwash these war crimes: https://t.co/oYkQNs4jph

A szervezet agresszív kampányba kezdett az amerikai énekes izraeli fellépése ellen. Petíciót indítottak, valamint apartheid államnak nevezték Izraelt, amelyet azzal vádoltak, hogy elnyomja a palesztinokat, rasszista demográfiai beavatkozásokat tesz.

„Amennyiben úgy döntesz, hogy továbbra is fel kívánsz lépni Tel-Avivban, az egy kiállás lesz Izrael brutális katonai és apartheid rendszere mellett”

— írta a csoport az amerikai énekesnek címezve.

Sok olyan hasonló művészt ért hasonló támadás a BDS-mozgalom részéről, akinek van előjegyezve izraeli koncertje.

Amíg néhányan engednek a nyomásnak és lemondják a fellépésüket, mások visszautasítják a fenyegetést és megtartják a koncertjüket. Múlt héten például Jenifer Lopez döntött úgy, ahogy most Lionel Richie és megtartotta első fellépését Izraelben.

Menedzsere azt mondta egy izraeli tévének, hogy J-LO nem volt hajlandó meghajolni a BDS nyomása előtt.

„Semmi sem volt, ami megállíthatta volna, hogy elmenjünk Izraelbe. Az oka teljesen egyszerű: Tel-Aviv és Izrael megérdemli Jennifer Lopezt és Jennifer Lopez megérdemli Izraelt”

– mondta Benny Medina, az énekes és színésznő menedzsere.

A tel-avivi buli után a Siratófalhoz vezetett J-Lo útja

Jennifer Lopez a bojkott felhívások ellenére is nagy koncertet adott Tel-Avivban és közösségi oldalán végig dokumentálta az Izraelben töltött napjait. 

Az ausztrál Nick Cave is visszautasította korábban a BDS nyomását az izraeli koncertjének törlésére. A Radiohead is fellépett Tel-Avivban két éve, hiába próbálták megakadályozni. Alicia Keys és a Pet Shop Boys szintén megtartotta izraeli koncertjét — emlékeztet a lap.

Madonna csak azért is fellép Izraelben

VIDEÓ: a népszerű énekesnő már meg is érkezett Tel Avivba, ahol az Euróvíziós Dalfesztivál sztárfellépője lesz.