Soha nem látott szintet ért el az antiszemitizmus az Egyesült Királyságban

Fél év alatt közel 900 zsidóellenes attrocitásról jelentettek a szigetországban, ahol eddig még sosem mértek ilyen arányú gyűlöletet.

Ez már sorozatban a harmadik év, hogy egyre rosszabodó helyzetről jelent a brit zsidóság biztonsági állapotát monitorozó szervezet, a Community Security Trust (CST).

A most vizsgált január és június hónapok közötti periódusban összesen 892 esetről tudni, melyek a zsidóság elleni irányultak. Ez lehetett verbális vagy fizikai inzultus, online gyűlölködés vagy utcai rendezvényeken elhangzott szitkozódás.

„A probléma az egész országban terjed és tükrözi a társadalmunkban tapasztalható megosztottságot. Mindez növekvő aggodalmat vált ki a zsidó közösségben”

— fogalmazott David Delew, a CST igazgatója a csütörtökön kiadott közleményében, amelyet a The Times of Israel is átvett.

A szervezet 1984-es alapitása óta nem volt ennyi bejelentett attrocitás az Egyesült Királyságban: tavaly összesen 1688 alkalommal jelentettek antiszemitizmusról, és ez már akkor is rekordot jelentett. Azonban a 2018 első felében mért adatokhoz képest most 10%-os növekedést mutatnak az adatok.

Ami külön aggasztó, hogy 37%-kal több erőszakos zsidóellenes megnyilvánulást is rögzítettek ebben az első féléves időszakban. Összesen 85 esetben volt megállapítható fizikai attrocitás a tavalyi 62-vel szemben

— áll a felmérésben.

Az online térben gyűlöletet terjesztők aránya egészen drámaian, 46%-kal emelkedett, 323 esetről tudni az egy évvel korábbi 221-hez képest.

Ahogyan azt a korábbi riportokban is hangsúlyozta a monitoring-szervezet:

továbbra is egyértelmű logikai kapcsolat van az antiszemitizmus növekedése és a brit Munkáspárt utóbbi években tanusított Izrael-ellenes magatartása között.

Antiszemitizmus a Munkáspártban: vihar a BBC riportja után

A Labour egyik volt vezetője szerint „intézményesült” az antiszemitizmus a nagy múltú brit baloldali pártban.

A brit rendőrség gyűlöletbeszédért felelős helyettes vezetője aggodalmát fejezte ki a jelentéssel kapcsolatban.

Mark Hamilton hangsúlyozta: sosem fogadható el, hogy valakit etnikai vagy vallási sajátosságai miatt érjen inzultus.

Hozzátette:

ennek ellenére még mindig sokan vannak olyanok, akik ideológiai megfontolásokból szembemennek a törvénnyel, és mégis is erre tesznek kísérletet, megosztva a brit társadalmat.

A CST elmúlt negyedszázados tevékenysége alatt az Egyesült Királyságban élő több mint 260 ezer zsidó antiszemitizmussal kapcsolatos véleményének folyamatos romlását tapasztalta.

Különösen a mostani évtized adatai borulátók: 2013 óta megháromszorozódtak a rögzített incidensek.

A világ ötödik és Európa második legnagyobb diaszpórájának 75%-a London és Manchester környékén él.

Antiszemitizmus Angliában: folyamatos negatív rekordok

A CST egyetlen örvendetesnek mondható megállapitása szerint legalább az erőszakos cselekmények aránya csökkenőben: amig 2017-ben 149, addig tavaly 123 ilyen attrocitásról jelentettek.