Dárdai Pál a német Maccabi delegáció díszvendége volt

A Neokohn munkatársa

Tusványosi fellépése után két napot töltött Budapesten a népszerű futballista-edző, aki a 15. Maccabi Európa Játékok német delegációjának díszvendége volt.  

A nagy tiszteletnek örvendő Hertha Berlin futball csapat egykori kapitánya a hivatalos megnyitó előtt beszélt nekünk arról, mit is keres a játékokon.

„A német maccabisok nagyon tisztelettudóan meglátogattak, és megkérdezték, hogy nem lenne-e kedvem a csapatuk vendégeként pár napot eltölteni közöttük. Örömmel mondtam igent, így most csütörtökig itt vagyok, de pontosan nem tudom a programomat” 

— mondta Dárdai Pál, akinek karrierje Pécsről indult, de pályfutása nagyrészét a berlini gárdában töltötte.

Immáron közel 20 éve él Berlinben családjával, a Herta megbecsült klubikonjakét.

A Maccabi Európa Játékokon szereplő tucatnyi német csapat közül Dárdait a kispályás labdarúgó válogatottak meccseire vitték el.

Később a 300 fős delegáció első soraiban, a VIP vendékek között vonult a megnyitóünnepségen. Itt a zsidó sportolók között találtunk rá a kedélyesen és nyitottan diskuráló Dárdaira.

„A németek itt eddig elsősorban azokat a kérdéseket tették fel nekem, amelyekről büszkén és nyugodtan nyilatkozom. De előre leszögezem, politizálni nem fogok sem önnel, sem mással ezen a rendezvényen”

— mondta Dárdai, aki alighanem arra a hírre utalt, amelyről mi is beszámoltunk a múlt héten, miszerint a német Maccabi aggasztónak tartja a magyar kormány közelségét a populista AfD-hez.

A német Makkabi aggasztónak tartja a magyar miniszterelnök közelségét az AfD-hez

A Soros kampányt sem hagyták szó nélkül.

Az edzőként is sikerrel dolgozó sportember szerint

„arra kívántam felhívni a figyelmet, egy embert vagy népcsoportot nem politikusaik tettei alapján célszerű megítélni. Sokkal inkább számít az ember karaktere, az, hogy hogyan dolgozik, miként viselkedik családjával”.

A sportember azt is hangsúlyozta, hogy a zsidó sportolóknak szervezett vetélkedőnek remek helyszíne van Magyarországon, mert a magyarok nagyon vendégszerető emberek.

Saját szakmai jövőjével kapcsolatban megerősítette, az előző évek fárasztó terhei után most egy teljes évet ki akar hagyni. 

Mint megtudtuk a német küldöttség egyik szóvívőjétől, Mike Samuel Delbergtől, a magyar futballistát szerdán is két futballmérkőzésre és egy gyeplapda versenyre vitték magukkal.

A nap végén Dárdai „alkalmi idegenvezetőnek” állt be. Egy dunai sétahajózás során is lelkesen ecsetelte a németeknek, hogy a magyar emberek és kultúrájuk, múltjuk megéri a nyitottságot mindenki részéről.

Megvannak az első magyar aranyérmek a Maccabi Európa Játékokon

A kardozó Garam Nóra és a párbajtőröző Lóránd Ádám Péter szerzett elsőként dicsőséget a magyar csapatnak.