Antiszemita összeesküvéselmélet miatt kért bocsánatot a brit Munkáspárt tagja

Afzal Khan egy 2015-ös posztja miatt kényszerült magyarázkodásra.

Bocsánatot kért a brit Munkáspárt egykori bevándorlási ügyekért felelős minisztere, amiért saját bevallása szerint „antiszemita összeesküvést” osztott meg a közösségi médiában néhány évvel ezelőtt.

Afzal Khan 2015-ben osztott meg egy videót a népszerű amerikai humoristától, Jon Stewart-tól, aki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökről beszélve „Izrael-brit-svájci-Rothschildok bűnöző szindikátust” emlegetett, és „tömeggyilkos Rothschildok izraeli maffiájának bűnös hazugjairól” viccelődött.

Khan nemrég a BBC-nek azt mondta, hogy „gyötrődik” és őszintén sajnálja ezt a „valódi balesetet”.

2014-ben amúgy Khan egy olyan cikket is megosztott Twitter oldalán, aminek bevezetőjében az állt, hogy az „izraeli kormány a nácikhoz hasonlóan viselkedik Gázában”.

Később, amikor 2017-ben parlamenti székért indult, azt állította, hogy a bejegyzéssel nem támogatta a cikket.

„Már rég töröltem ezt a tweetet, és amikor ez az ügy előkerült tavaly, akkor bocsánatot kértem minden sérelemért, amit okoztam”

— mondta akkor Khan, aki azt állította, hogy mások szándékosan használták fel ellene az esetet, és szerinte mi sem bizonyítja jobban ártatlanságát, mint az a több éves munka, amivel antiszemitizmus ellen küzdő csoportokat támogatott.

„Az antiszemitizmus megfertőzte a brit Munkáspártot” — véli kilépő EP-képviselőjük

Egyre több baloldali brit politikusnak van elege.

A Munkáspárt tagjai között elburjánzó antiszemitizmusról lapunk korábban is többször beszámolt. A szervezetből kilépő tagok mellett Gordon Brown egykori miniszterelnök is arra szólította fel nemrég a baloldali párt vezetését, hogy tegyenek radikális lépéseket és minden zsidógyűlölő hangnak vessenek véget a Jeremy Corbyn vezette párton belül.