Trump terrorszervezetté nyilvánítaná a radikálbalos Antifát

Donald Trump amerikai elnök szombati Twitter-üzenetében azt írta, hogy fontolgatja a magát Antifasiszta Akciónak (röviden: Antifa) nevező, baloldali, radikális csoportokat összefogó mozgalom terrorszervezetté nyilvánítását az Egyesült Államokban — írja az MTI.

„Megfontolás tárgya, hogy nagy terrorszervezetek közé sorolják (az MS-13-mal és másokkal együtt) az Antifát, a radikális baloldal őrültjeit, akik baseball ütőkkel ütlegelnek embereket (de csak a nem küzdő feleket)”

— írta az amerikai elnök.

„Ez megkönnyítené a rendőrség munkáját”

— tette hozzá.

Trump az utóbbi időben ismételten bírálta az Antifa mozgalmat. Észak-karolinai kampányfellépésén például „beteg, rossz embereknek” nevezte a mozgalom aktivistáit.

Az amerikai Rágalmazás Elleni Liga (ADL) gyűlölet bűncselekményekkel foglalkozó szervezet szerint nem lehet pontosan tudni, hogy az Antifa mozgalomnak az Egyesült Államokban mennyi aktív tagja van, mivel csoportok, hálózatok és magánszemélyek laza szövetségéről van szó.

Július közepén Ted Cruz és Bill Cassidy republikánus párti szenátor egy határozattervezetet terjesztett be arról, hogy az Antifa mozgalomhoz köthető csoportokat belföldi terrorszervezetté kellene minősíteni.

Cassidy szerint az Antifa aktivistái „terroristák, maszkot viselő, erőszakos zsarnokok, akik a fasizmus ellen valódi fasizmussal küzdenek”.

A két szenátor kezdeményezése indoklásaként egyebek között az Andy Ngo konzervatív újságíró elleni támadásra utalt. Amerikai sajtóértesülések szerint Ngo jobboldali tüntetők és Antifa-aktivisták összecsapásában sebesült meg Portlandben egy június végi tüntetésen.

AfDs fiatalokra támadt egy holokauszt-film vetítésén a berlini Antifa

A filmvetítésre tartó Alternative für Deutschland ifjúsági tagozatához tartozó fiatalokra éles tárgyakkal, illetve öklükkel támadtak a szélsőbaloldali csoport tagjai.