Jövő heti Kohn

Heller Ágnes búcsúztatása és Hajós Alfréd sírkő megemlékezése a Kozma utcában, Európai Maccabi Játékok Budapesten, mozi a Puskinban és a Bálint Házban, klezmer a Vajdahunyadvárban, a Bálint Házban és az Ördögkatlanban, izraeli diákok a Zeneakadémián, mandolin Veszprémben, színház Szegeden, az Ördögkatlanban és Balatonbogláron, séta Balatonfüreden és Veszprémben, zsidó napok Beregszászban. Zsidó programajánló a Luah közösségi eseménynaptár segítségével.

Hétfőn 11 órakor helyezik örök nyugalomra a 90 éves korában elhunyt Heller Ágnest a Kozma utcai Izraelita Temetőben.

Heller Ágnes temetése

A 90 éves korában elhunyt neves filozófust július 29-én, hétfőn, 11 órakor kísérik utolsó útjára a Kozma utcai Izraelita Temetőben. Heller Ágnes, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa múlt pénteken úszni indult az MTA balatonalmádi üdülőjéből, de hiába várták vissza.

Hétfő este fél 9-kor a Sabbathsong Klezmer Band a Vajdahunyadvári Zenei Fesztiválon lép színpadra a Városligetben. Felcsendülnek közismert és népszerű musical részletek, jiddis és héber slágerek a ’30-as évektől egészen napjainkig.

Vajdahunyadvári Zenei Fesztivál

Sabbathsong Klezmer Band „Ez is klezmer, az is klezmer” Vendégművészek: Beke Farkas Nándor (hegedű) Lisztes Jenő (cimbalom) Körutazás a klezmer széles skáláján. Egy műfaj, több stílus. Zenei körkép, melyben a klezmer zene színes palettáján kíséri végig hallgatóit a Sabbathsong Klezmer Band. Felcsendülnek közismert és népszerű musical részletek, jiddish és héber slágerek a ’30-as évektől egészen napjainkig.

Kedden este hat órai kezdettel a Zeneakadémián ad ingyenes koncertet a haifai Yuval Music Center 13 diákja.

Izraeli diákok koncertje a Zeneakadémián

Július 30-án, kedden este 18:00 órai kezdettel ad ingyenes koncertet a haifai Yuval Music Center 13 diákja. A kamarazenekar közel egy órás előadása három részből áll: klasszikusokból, népszerű jazz standardokból és kortárs izraeli művekből. A koncert lehetőséget ad arra, hogy a nézők betekintést kapjanak a jövő izraeli zenészeinek képzésébe egy könnyed, nyáresti kamarakoncert keretein belül.

Szintén kedd este nyolckor Avi Avital és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertezik a veszprémi Hangvillában. A világon elsőként Grammy-díjra jelölt mandolinművész, az izraeli születésű Avi Avital a legrangosabb koncerttermek – Carnegie Hall, Tonhalle, Royal Albert Hall, Berlini Filharmónia – szupersztárja. 

Avi Avital és a Mendelssohn Kamarazenekar

Vivaldi: D-dúr concerto RV 93Bach: d-moll zongoraverseny No.1, BWV 1052 Bach: d-moll partita BWV 1004Bartók: Román népi táncok Sz. 56 A világon elsőként Grammy-díjra jelölt mandolinművészt, az izraeli születésű Avi Avitalt mindig is az álmai vezérelték.

Kedden este fél kilenckor nyitják meg ünnepélyesen a 15. Európai Maccabi Játékokat Budapesten az MTK stadionban. A programhoz kapcsolódó események listája itt érhető el:

„EMG2019” címke eseményei.

2019-ben Magyarország, Budapest ad otthont Európa legnagyobb zsidó sport- és kulturális rendezvényének, amely abban az évben, amelyben Budapest lesz Európa Sport Fővárosa, hazánk legnagyobb sporteseménye lesz.

Szerdán 11 órakor a Kozma utcai Izraelita Temetőben megemlékezést tartanak Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok sírköve felújításának alkalmából .

Hajós Alfréd sírkő felújításának megemlékezése

Hajós Alfréd az egyetlen magyar, aki két, egymástól teljesen eltérő kategóriában: a sport és művészet terén is első helyezést ért el az újkori olimpiákon. Az első magyar olimpiai bajnok sírjának felújítása alkalmából megemlékezést tartanak. Időpont: 2019. július 31.-én (szerdán) 11 óra, a Kozma Utcai Zsidó Temetőben. Helyszín: Kozma Utcai Zsidó Temető, bal kripta 120.

Szerda délután 5-kor balatonfüredi zsidó helytörténeti sétán vehetnek részt az érdeklődők, akik a felújított régi zsinagógából indulva bejárják egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát, mely érinti a rituális fürdőt, a rituális metsző házát, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkednek a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

A füredi rabbi – Zsidó Kiválóságok Háza belépővel

A felújított régi zsinagógából indulva bejárjuk egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát. Autentikus kalauzunk a füredi zsidó hitközség utolsó vezetőjének fia, akivel becserkésszük a rituális fürdő, a rituális metsző háza, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkedünk a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

Szerda este fél hatkor Szabó István A napfény íze című filmjének angol nyelvű vetítésére várják a Maccabi Európai Játékok részvevőit és a filmművészet barátait a Puskin Art Moziban, ahol a vetítést követően találkozhatnak a film alkotóival is. A beszélgetésre meghívták Szabó István Oscar-díjas rendezőt, Koltai Lajos Oscar-díjra jelölt operatőrt és Kulcsár Krisztián világ- és Európa bajnok, olimpiai ezüstérmes vívót, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét. A beszélgetést Hirsch Tibor filmkritikus vezeti.

Szabó István: A napfény íze

Szabó István: A napfény ízeFilmvetítés és beszélgetés * Please scroll down for English version * A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Maccabi VAC Egyesület meghívja a Maccabi Európai Játékok részvevőit és a filmművészet barátait Szabó István Oscar-díjas filmrendező A napfény íze című filmjének vetítésére. A vetítést követően találkozhatnak a film alkotóival.

Szintén szerda este hétkor az Ördögkatlan Fesztiválon lép fel a Budapest Klezmer Band és Falusi Mariann, muzsikájuk hagyományos jiddis motívumok, cigányzenei és a népzenei elemek virtuóz ötvözete.

Budapest Klezmer Band és Falusi Mariann

A Budapest Klezmer Band muzsikája virtuóz ötvözete a hagyományos jiddis motívumoknak, a cigányzenei és a népzenei elemeknek. Ezen az estén vendégük – először a Katlanban – a csodálatos Falusi Mariann! Tovább az esemény oldalára „

Pont ugyanakkor, szerda 19 órakor vetítik a Bálint Házban a Soul Exodus című egész estés, zenés dokumentumfilmet, melynek középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak, akik egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába. A filmvetítés után a rendezővel, Bereczki Csabával beszélgetnek.

Movie night: Soul Exodus | Filmvetítés

Magyar verzióért görgess le! 👇 The story of five secretive characters, told with Klezmer music. Five 21st century young and not so young men someplace in the world. They are musicians in search for someone and something which might have been born in their imagination.

Ugyanitt, ugyanekkor keleti, klezmer és magyar zsidó dalok csendülnek fel Kardos Dániel és Magyar Bori előadásában .

Daniel Kardos and Bori Magyar concert

Oriental, klezmer and Hungarian Jewish songs with one of the best known guitarists and singers of the Hungarian community. Keleti, klezmer és magyar zsidó dalok a magyar közösség egyik legismertebb gitárosával és legszebb hangú énekesével. Tovább az esemény oldalára „

Szintén szerda este hétkor az Európai Maccabi Szövetség és a spanyol delegáció megemlékezést tart a Goldmark teremben Don Ángel Sanz Briz spanyol diplomatáról, aki 5200 embert mentett meg a Holocaust alatt.

Megemlékezés Don Ángel Sanz Brizről

A spanyol diplomata 5200 embert mentett meg a Holocaust alatt. Ángel Sanz Briz a második világháború alatt, amelyben Spanyolország hivatalosan semleges volt, ügyvivőként szolgált Budapesten. Amikor 1944-ben elkezdődtek a magyarországi deportálások, sok üldözött zsidó embernek spanyol útlevelet biztosított: kezdetben azoknak, akik azt állították, hogy szefárd származásúak, hamarosan viszont mindenkinek.

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 3. Kárpátaljai Zsidó Napokat Beregszászban, ahol zsidók és nem zsidók együtt emlékeznek a gazdag vallási és művészeti értékeket megteremtő kárpátaljai kultúrákra, közösen fölidézik a múlt emlékét, a helyi kisebbségek történelmét és sokszínű hagyományát. A rendezvénysorozat programjai itt tekinthetők meg:

„Határtalan Kultúra” organizer bejegyzései.

Szakácskönyv a túlélésért – A Gólem Színház előadása A Centropa Alapítvány 2013-ban kiadott életinterjúja és receptgyűjteménye, a „Szakácskönyv a túlélésért” szolgál e rendhagyó színdarab alapjául, amely egy olyan asszony története, aki át- és túlélte a 20.

Péntek este hétkor a szegedi Thealter Fesztivál keretében mutatják be Gábor Sára: Kutyaportéka című előadását.

Gábor Sára: Kutyaportéka – 29. Thealter Fesztivál

Az V. TITÁNium Színházi Szemle Trafó-díjas előadása. Egy kelet-magyarországi kisváros lakóival beszélgettünk. Nem botrányt kerestünk, hanem kíváncsiak voltunk, milyen az élet egy ilyen településen, mik a problémák, törésvonalak. Kutatásunk során egy szociológus segített eligazodni a terepen.

Szombat délután háromkor az Ördögkatlan Fesztiválon állítják színpadra A Dohány utcai seriff című előadást melynek szövegét Mohácsi János és a szereplők közösen válogatták. Esettanulmányok, túlélők visszaemlékezései, szépirodalmi művek, naplórészletek, történelmi források, jegyzőkönyvek és személyes gyűjtések segítenek a korabeli atmoszféra és a történelmi kor bemutatásában.

A Dohány utcai seriff

Na és akkor tömegesen szaladtak neki a magasfeszültségű drótnak ott a lányok. És azt mondja nekem az egyik jászapáti barátnőm, hogy „Gyere, szaladjunk neki a drótnak!” Mondom: „Hülye vagy te? Dehogy szaladok!” Asszondja: „Mér nem?” Mondom: „Ide figyelj! Ha én most neki szaladok a drótnak, és ezek másnap elveszítik a háborút, engem a másvilágon megüt a guta!”

Szombat este kilenckor a balatonboglári Kultkikötőben tekinthető meg a Gólem Színház Jaj, istenem! című színdarabja, melyen egyszerre nevethetjük ki magunkat és a (jó?) Istent is… már aki ki meri nevetni.

Jaj, istenem! – Gólem Színház @Balatonboglár

„Istenem, maga nem halt meg…csak nagyon beteg.”Ez a hivatalos diagnózisa?- kérdez vissza a kanapén ülő Isten az őt megvizsgáló pszichológustól. Anat Gov izraeli szerző isteni komédiájában azonban nem az a legmeghökkentőbb, hogy a mindenható jön el látogatóba, hanem az, hogy egyáltalán nem szimpatikus.Vajon trükkök vagy csodák történnek a rendkívüli terápia alatt, ahol egy elégedetlen páciens (aki pont az Örökkévaló) és egy tanulási problémákra szakosodott pszichológus beszélget?

Vasárnap délelőtt tízkor Auer Lipót hegedűművész, tanár és zeneszerző Veszprémben töltött éveit felidéző sétán a családjához köthető helyszíneket járhatják be az érdeklődők a szülőháztól az izraelita temetőig.

Auer séta

Veszprémből a világhírig – Auer séta Auer Lipót hegedűművész, tanár és zeneszerző Veszprémből indulva szerzett világhírt szülővárosának, amely 2015 óta a nevét viselő fesztivállal tiszteleg iskolateremtő munkássága előtt. Sétánkon felidézzük Veszprémben töltött éveit, miközben a szülőháztól az izraelita temetőig bejárjuk a családjához köthető helyszíneket.