Erdogan jövő tavasszal már használná az orosz rakétavédelmi rendszert

A török elnök megesküdött, megteszi a „szükséges lépéseket”, miután Amerika nem hajlandó F-35-ös vadászgépeket eladni a számára az orosz fegyverüzlet miatt.

Sem fenyegetés, sem Törökország elleni szankció — különös tekintettel az F-35-ös vadászrepülőgép programból való kizárásra — nem gátolhatja meg országunkat abban, hogy biztosíthassuk a védelmi prioritásainkat.

idézi a The Times of Israel Recep Tayyip Erdogant, aki egy pénteki rendezvényen szólt saját pártja híveihez.

Az S-400-as légvédelmi rakétarendszer (fotó: Wikipedia)

Az elnök hozzátette:

„Isten segítségével jövő áprilisban elkezdhetjük használni az S-400-as rendszert.” Erdogan kitért arra is, hogy reméli, Amerika „jó érzékkel fog minderre reagálni”.

Törökország Oroszországból rendelt rakétaelhárítási rendszere hónapok óta bosszantja az amerikai vezetést. Donald Tump elnök már több ízben szankcióval fenyegette Ankarát. Nem csak gazdasági megszorításokat helyeztek kilátásba, de felmerült az is, hogy kizárják a törököket az F-35-ös vadászrepülőgép programból is.

Az Egyesült Államok és Törökország a héten egy észak-szíriai ütközőzóna létesítéséről is tárgyalt a török és kurd erők között. Ankara a szíriai kurd YPG milíciát terrorista szervezetnek tekinti, azonban Amerikai kulcs szövetségese az Iszlám Állam elleni harcban.

“Bárhogy is végződjenek az Amerikával folytatott tárgyalások … elhatároztuk, hogy elpusztítjuk az Eufrátesztől északra fekvő terrorfolyósót,”

— jelentette ki Erdogan elnök.

Törökország: amerikai szankció az új orosz védelmi rendszer miatt

Gazdasági megszorításokat vetne ki Ankarára Trump kormánya, mert Washingtonnak nem tetszik, hogy a törökök orosz eszközökkel erősítik légvédelmüket.