Törökország: amerikai szankció az új orosz védelmi rendszer miatt

Gazdasági megszorításokat vetne ki Ankarára Trump kormánya, mert Washingtonnak nem tetszik, hogy a törökök orosz eszközökkel erősítik légvédelmüket.

Összesen hat teherszállító repülőgéppel érkeznek a hétvégén Oroszországból azok az S-400-as légvédelmi rakétarendszerek, amelyekre már régen várt Erdogan kormánya — írja a The Times of Israel.

A lap szerint ezzel ugyan jelentősen megerősödött Törökország légvédelmi képessége, de Ankara a sorozatos figyelmeztetés ellenére sem hallgatott a NATO-azon figyelmeztetéseire, hogy álljon el az orosz fegyverrendszer beszerzésétől.

Mindez ahhoz vezethet, hogy a napokban Amerika gazdasági szankciókat hívhat éltre velük szemben.

Az izraeli újság emlékeztet, hogy a bejelentésre valamikor a jövő hét második felében — a 2016-os katonai puccskísérlet hétfői évfordulóját követően — szánhatja rá magát Donald Trump kormánya.

Fotó: The Times of Israel

Utóbbi már több alkalommal is felszólította a török vezetést, hogy nem csak gazdasági megszorításokkal nehezíthetik majd sorsukat, hanem amennyiben nem állnak el az orosz hadieszközök beszerzésétől, úgy kizárhatják őket az F-35-ös vadászrepülőgép programból is.