A holokausztról és antiszemitizmusról kaptak olvasnivalót az argentinok

Miután a 85 halálos áldozatot követelő, zsidó közösségi ház elleni merénylet 25. évfordulóján Argentína hivatalosan is terrorszervezetté nyilvánította a libanoni Hezbollah-ot, újabb gesztust tett a zsidóság felé — írja a zsido.com.

A Buenos Aires-i Argentin Nemzeti Könyvtárban megnyílt az első, holokausztra és antiszemitizmusra szakosodott részleg, mely ezer, a témával foglalkozó tudományos könyvet, életrajzot, cikket és szépirodalmi alkotást kínál az érdeklődőknek.

Inauguración del Fondo Simón Wiesenthal sobre Antisemitismo y Holocausto

10/07/2019 – Sala Juan L. Ortiz de la Biblioteca Nacional. La colección incluye cerca de mil libros referentes a la historia del antisemitismo, testimonios d…

„Feltettük a kérdést a könyvtárnak, hogy hány holokauszttal és antiszemitizmussal foglalkozó könyvet őriznek. A száz legfontosabb ilyen könyvből mindössze hárommal rendelkeztek”

– mondta Ariel Gelblung, a Simon Wiesenthal Központ latin-amerikai képviseletének vezetője. A központ ezután magánadományozókhoz fordult, akik beszerezték a hiányzó köteteket és felajánlották, hogy támogatják egy olyan könyvtári részleg kialakítását, melyet e témáknak szentelnek.

Ma 25 éve sújtott le a terror az argentin zsidókra

Az AMIA robbantás mögött minden bizonnyal Irán áll, és a korábbi argentin elnök is nyakig sáros lehet az ügyben.

A kezdeményezést követő évben a vártnál sokkal több adomány érkezett a Simon Wiesenthal Központhoz. A pénzügyi támogatás mellett könyvkiadók és szerzők is felajánlották műveiket, továbbá fontos segítséget nyújtott a Buenos Aires-i Holokauszt Múzeum és az említett merénylet célpontja, az AMIA közösségi központ is.

„A lángnak nemzedékről-nemzedékre lobognia kell. A Nemzeti Könyvtár a legmegfelelőbb helyszín arra, hogy megőrizzük az emlékeket”

– mondta a megnyitóünnepségen Elsa Barber, az intézmény igazgatója.

Argentína terrorszervezetté nyilvánította a Hezbollahot

A döntés egybeesett a Buenos Aires-i zsidó közösség elleni robbantásos terrortámadás 25. évfordulójával.