Fehér város: A Bauhaus 100 éve Tel Avivban

Tel-Avivot nem véletlenül nevezik a fehér városnak: különösen sok épületet emeltek itt Bauhaus stílusban, az akkor még brit fennhatóság alatt álló Palesztinába Németországból áttelepülő fiatal építészek.

A stílus alkalmazkodott a közel-keleti klímához, ezért kisebb ablakfelületek, számos erkély és fehér festés jellemzi az Izraelben emelt Bauhaus épületeket.

A funkcionalitást előtérbe helyező, minimalista építészeti stílus idén ünnepli 100. születésnapját. A tel-avivi helyszín különösen alkalmas az ünneplésre, hiszen a város 4000 épületét emelték Bauhaus stílusban, s ezek a városnegyedek felkerültek az UNESCO világörökségek listájára is.

Miért megyünk Izraelbe?

A szellem, amely áthatja az izraeliek lelkét: az élet nem egyszerű, de teszünk érte, hogy jobb legyen!

A Bauhaus stílust a németországi Weimarban alapította Walter Gropius 1919-ben, amikor Tel-Aviv még csak egy tíz éves, apró település volt az ősi Jaffó mellett. A megszokott építészeti formákkal szakító, acélt, üveget és betont alkalmazó, modernista stílus a náci hatalomátvételig fejlődhetett Németországban, mert az ország új urai megvetették e stílus esztétikáját.

Az évforduló tiszteletére rendezett programok közül a Bauhaus épületeket feltérképező, vezetett séta a legnépszerűbb, melyen izraeliek és turisták is nagy számban vesznek részt.

„Nincs a világon más város, ahol ilyen nagy számban állnának Bauhaus épületek. Egyedül Tel-Avivban valósult meg a stílus városszintű alkalmazása”

– magyarázta Micha Gross, a Bauhaus Központ társalapítója. A svájci születésű pszichológus elmondta, hogy bár a központ látogatóinak száma az utóbbi években megháromszorozódott, általában csak véletlenszerűen tévednek be hozzájuk látogatók, s nem részei a jól ismert, klasszikus izraeli turistacélpontoknak.

10 Must-See Buildings in Tel Aviv

Join 21see on a tour of ten of Tel Aviv’s most jaw-dropping buildings. Ranging from the unusual to daring to strangely appealing, these extraordinary archite…

Az elmúlt évtizedben a város sok pénzt költött a Bauhaus örökség megóvására, ám számos épület még mindig igen elhanyagolt állapotban van. Ennek egyik oka, hogy a magántulajdonban lévő épületek tulajdonosai nem mindig rendelkeznek a megfelelő forrásokkal, továbbá a harmincas években emelt épületek felújítása összetett és hosszú folyamat, mely akár 8-10 évet is igénybe vehet. Az állagmegóvást segíti, hogy 2015-ben a tel-avivi önkormányzat és a német kormány közös kezdeményezéseként létrejött a Fehér Város Központ, melynek célja, hogy megőrizze az utókor számára ezt a különleges építészeti értéket.

„A Bauhaus stílust alkalmazó építészek szocialista-cionista szellemben alkottak, és az épülő, új várost az új társadalom felé vezető út fontos részének látták. Számukra ez volt a cionizmus ideológiájának fizikai megtestesülése”

– mondta Sáron Golán-Járon építész, a Fehér Város Központ munkatársa.

Forrás: zsido.com a Ynetnews.com nyomán