Árulás gyanúja miatt nézne szét Trump a Google háza táján

Az amerikai elnök így reagált arra az állításra, amely szerint az óriáscég összejátszik a kínai kormánnyal.

„Utána fog nézni” annak a javasolt vizsgálatnak, amit a Google ellen indítanának árulásért — jelentette ki az Independent szerint Donald Trump, miután egyik támogatója, Peter Thiel a vállalat kínai hírszerzőkkel és a kínai kormánnyal kialakult állítólagos kapcsolatairól beszélt a nyilvánosság előtt.

Az Axios hétvégi összefoglalója szerint ugyanis az amerikai üzletember — aki többek között a PayPal megalapításában is részt vett, és jelenleg a Facebook csapatában tevékenykedik — azt állította egy felvetésében, hogy a Google falai közé kínai mérnökök szivárogtak be, és a cég „látszólag áruló döntést hozott arról, hogy együtt dolgozik a kínai hadsereggel”.

Thiel egy konferencián arról is beszélt, hogy szerinte három kérdést kellene a Google vezetői számára feltenni. Egyrészt arról, hogy hány külföldi hírszerző ügynökséggel került kapcsolatba a mesterséges intelligenciához kapcsolódó munkái során. Továbbá a vállalat legfelső vezetése egyet ért-e azzal, hogy „a kínai hírszerzés alaposan beszivárgott”; valamint „az amerikai hadsereg helyett miért a kínai hadsereggel dolgozik együtt”?

A férfi szerint ráadásul a kérdéseket az FBI-nak, a CIA-nak kellene feltennie.

„Nem tudom biztosan, hogyan kellene ezt megtenni, de én szeretném, ha nem túl nagy udvariaskodással kérdeznék ki őket”

— mondta Thiel, akiről Trump úgy fogalmazott: „egy nagyszerű és briliáns fickó, aki mindenkinél többet tud a témában”.

A felvetések kapcsán egyelőre semmilyen bizonyíték nem került elő, és az amerikai elnök sem utalt mindeddig arra, hogy további konkrét információi lennének az ügyről. Ahogy azt sem helyezte kilátásba, pontosan milyen vizsgálat indulna a Google ellen.

A Szilícium-völgyi kulcsszereplőt illetően nem első alkalommal nyilatkozott hevesen Trump. Az amerikai elnök a múltban azért illette kritikával a Google-t, mert szerinte nem jelenít meg róla elég pozitív tartalmat.