Elítélték a zsidózó sárgamellényest

„Húzz el, mocskos cionista” — ilyen, és ehhez hasonló mocskolódásokat vágtak Alain Finkielkraut arcába Párizs utcáján.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, februárban antiszemita sértésekkel illették Alain Finkielkraut filozófust sárgamellényes tüntetők, amikor Párizs belvárosában keresztezték az útját.

„Húzz el, mocskos cionista”, „rohadt cionista”, „mi vagyunk a nép, Franciaország a mienk”, „menj vissza Tel Avivba”, „Meg fogsz halni, menj a Pokolba”

— kiabálta sárgamellényesek egy csoportja, amikor meglátták a filozófust. A közösségi oldalakon közzétett felvételeken az is látható, hogy rendőröknek kellett közbeavatkozniuk és megvédeniük a 69 éves lengyel származású francia akadémikust.

Alain Finkielkraut insulté à Paris par des „gilets jaunes”

„Barre toi, sale sioniste de merde !”: le philosophe Alain Finkielkraut est injurié et sifflé samedi, en marge de la manifestation des „gilets jaunes” dans l…

A tüntetők közül már a helyszínen is kiemeltek egy 36 éves férfit, a múltban szalafistaként azonosított Benjamin Wellert, aki, bár a bíróságnak tett nyilatkozata szerint már jópár éve maga mögött hagyta korábbi életmódját, folyamatosan antiszemita mondatokat kiabált.

Az ellene indított vizsgálatot „származási, etnikai, nemzetiségi, faji vagy vallási alapon történő nyílt sértegetés” miatt nyitották meg.

Végül az Elzász-régióból származó elkövetőt két hónap próbaidőre ítélték — noha az ügyészség eredetileg hat hónapot követelt.

A Crif zsidó ernyőszervezet vezetője, Francis Kalifat mély csalódottságának adott hangot az ítélettel kapcsolatban.

“Elviselhetetlen. Hogy adhatnak két hónap felfüggesztett börtönbüntetést bárkinek, aki ilyen támadásokat visz véghez. A jogi rendszer nem végzi jól a dolgát, amikor ilyen enyhe ítéleteket hoz.”

Finkielkraut a kezdetek óta támogatásáról biztosította a szociális mozgalmat, amelyről több elemzést is írt. A Le Figaro című napilap egyik későbbi számában azonban élesen bírálta a sárgamellényesek hangadóit, és úgy vélte, hogy a kormányzat helyett tagjaik váltak arrogánsokká.

„Rohadt cionistának” neveztek sárgamellényesek egy zsidó filozófust Párizsban

Alain Finkielkraut filozófust antiszemita sértésekkel illették.

Mindemellett Finkielkraut áprilisban azután is hírekbe került, hogy a párizsi Sciences Po egyetem előtt tüntetést tartottak, amikor Európa jövőjéről készült volna előadást tartani. Az esetet követően a Marianne lapnak adott interjújában beszélt arról, hogyan kezdtek heves demonstrációba szélsőbaloldali diákok, hogy megakadályozzák felszólalását az intézményben.

A tüntetők közleményükben leszögezték, Finkielkraut „modern Európáját” iszlamofóbnak, rasszistának, szexistának és homofóbnak tartják.

A fenyegetések miatt a szervezők lemondták az eseményt, és egy másik közeli üzleti iskolába helyezték át. Majd valóságos macska-egér küzdelem zajlott a tüntetők és az egyetem munkatársai között.

Fél nyilvánosan mutatkozni Párizs utcáin a világhírű zsidó filozófus

Alain Finkielkraut az ellene tüntetőket fasisztának és antiszemitának nevezte, akik az 1930-as éveket idézik.

Finkielkraut akkor a tüntetőket olyan fasisztáknak és antiszemitáknak nevezte, akik az 1930-as éveket idézik.