Fél nyilvánosan mutatkozni Párizs utcáin a világhírű zsidó filozófus

Alain Finkielkraut, Franciaország egyik legjelentősebb gondolkodója azt nyilatkozta, az ellene szervezett szélsőbaloldali tüntetések résztvevői fasiszták és antiszemiták, akik az 1930-as éveket idézik.

Finkielkraut a Marianne lapnak adott interjújában beszélt arról, hogy a párizsi Sciences Po egyetem előtt tüntetést tartottak, amikor Európa jövőjéről készült volna előadást tartani.

Szélsőbaloldali diákok azonban heves tüntetésekbe kezdtek, hogy megakadályozzák felszólalását az intézményben. A fenyegetések miatt a szervezők lemondták az eseményt, és egy másik közeli üzleti iskolába helyezték át.

Végül, bár a konferencián a tervezett időben megtartották erős biztonsági intézkedések kíséretében, a Valeurs Actuelles hírportál információi szerint valóságos macska-egér küzdelem zajlott a tüntetők és az egyetem munkatársai között.

A tüntetők közleményükben leszögezték, Finkielkraut “modern Európáját” iszlamofóbnak, rasszistának, szexistának és homofóbnak tartják. A Sciences Po szóvivője szerint a demonstrálók a “szélsőbaloldalhoz” tartoznak. A szervezők kijelentették, számukra első a biztonság, ezért nem vállalnak kockázatot.

„Rohadt cionistának” neveztek sárgamellényesek egy zsidó filozófust Párizsban

Alain Finkielkraut filozófust antiszemita sértésekkel illették.

A zsidó származású filozófust nem sokkal korábban, februárban Párizs utcáján már érte inzultus, akkor néhány sárgamellényes felvonuló azért inzultálta (zsidóztak és meg akarták verni), mert egy „rohadt cionista”.  2016-ban pedig erőszakosan távolították el egy munkatörvények miatti párizsi demonstrációról.

Finkielkraut szerint a tüntetők fasiszták és antiszemiták, akik az 1930-as éveket idézik.