„Rohadt cionistának” neveztek sárgamellényesek egy zsidó filozófust Párizsban

Alain Finkielkraut filozófust antiszemita sértésekkel illették a sárgamellényes tüntetők, amikor Párizs belvárosában keresztezték az útját.

„Húzz el, mocskos cionista”, „rohadt cionista”, „mi vagyunk a nép, Franciaország a mienk” — kiabálta sárgamellényesek egy csoportja, amikor meglátták a filozófust. A közösségi oldalakon közzétett felvételeken az is látható, hogy a rendőröknek kellett közbeavatkozniuk és megvédeniük a 69 éves lengyel származású francia akadémikust.

Kép forrása: MTI

„Elképesztő gyűlöletet éreztem, és sajnos nem ez az első alkalom” – mondta Alain Finkielkraut a Journal du dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak. „Megijedtem volna, ha nem lettek volna ott a rendőrök, de szerencsére ott voltak” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy nem minden sárgamellényes volt agresszív vele: egyikük át akarta adni neki a sárgamellényét, megkérve, hogy csatlakozzon a menethez, egy másik tüntető pedig azt mondta, hogy rendszeresen olvassa és csodálja a filozófiai munkásságát.

Finkielkraut a kezdetek óta támogatásáról biztosította a szociális mozgalmat, amelyről több elemzést is írt. A Le Figaro című napilap szombati számában azonban élesen bírálta a sárgamellényesek hangadóit, és úgy vélte, hogy már nem a kormányzat, hanem ők az arrogánsok.

A közismert értelmiségi elleni antiszemita támadást szombat este sorozatban ítélték el a francia politikusok, Emmanuel Macron államfő pedig a Twitteren azt írta, hogy ami történt, az „mindannak a tagadása, ami minket nagy nemzetté tesz”, ezért „nem fogjuk eltűrni”.