Izraeli miniszter szerint a vegyesházasság olyan, mint a holokauszt

Rafi Peretz oktatásügyi miniszter az észak-amerikai zsidók párválasztási szokásaira tett csípős megjegyzéseket.

„Az asszimiláció olyan mint a Holokauszt” — mondta egy korábbi kabinetülésen Rafi Peretz, Izrael újonnan kinevezett oktatásügyi minisztere a Ynetnews szerdai cikke szerint.

A politikus szóvivője is megerősítette, hogy egy július 1-jei ülésen Peretz miniszter

az észak-amerikai zsidók vegyesházasságairól beszélt, amikor az ominózus kijelentés elhangzott.

Erősen jobbos minisztereket nevezett ki Netanjahu, a baloldal háborog

Az Egyesült Jobboldal első két embere kapott miniszteri posztot, egyikük a biztonsági kabinetbe is bekerült. A baloldal szerint „messiáshívő háborús uszító” került pozícióba.

Peretz kijelentése az izraeli zsidók körében domináló ortodox irányzat nézeteit képviseli, akik gyanakodva figyelik a többségében liberálisabb vonalat követő amerikai zsidók frigyeit.

Az amerikai zsidóság és az izrael kormány között állandósult a feszültség, amióta meghiúsult a 2017-ben Siratófalhoz tervezett vegyes imahely, ahol férfiak és nők közösen imádkozhattak volna, továbbá Donald Trump amerikai elnök tevékenységének megítélése is konfliktusként jelenik meg a párbeszédben.

Szakad az izraeli szélsőjobboldal

A szélsőjobboldali Otzma Jehudit nem működik együtt a Zsidó Otthon párttal, mert nem tartotta be a választások előtt kötött megállapodások feltételeit.

A Zsidó Otthon 63 éves vezetője korábban az izraeli hadsereg vezető rabbijaként tevékenykedett, aki két hónappal ezelőtt is hírekbe került, amikor nem volt hajlandó beszédet mondani az izraeli hadsereg egyik besorozás előtt álló női csoportja előtt — ezzel kifejezve, hogy nem ért egyet elődjével, Naftali Bennettel a nők katonai szerepének bővítése ügyében.