Szakad az izraeli szélsőjobboldal

A szélsőjobboldali Otzma Jehudit párt kedd reggel értesítette Rafi Peretz oktatási minisztert, hogy többé nem működik együtt a Zsidó Otthon párttal, mert nem tartotta be a választások előtti egyesüléskor kötött megállapodások feltételeit.

„Sajnálatos módon az elmúlt hónapokban nem részesültünk tisztességes bánásmódban,” olvasható az Otzma Jehudit Peretznek küldött levelében, azzal vádolva a pártvezetőt és pártja tagjait, hogy a választások miatt csak kihasználták majd utána félredobták őket.

„Amint azt te is jól tudod, és ahogy azt te magad is nyilatkoztad, a köztünk levő egyesülés hozott győzelemet a választásokon, és ha nincs Liberman akciója, kormányalakításhoz vezetett volna.”

A levél szerint

„mindezek ellenére és nem beszélve annak tényéről, hogy több mint 70 000 Otzma Jehudit szavazó voksolt a Jobboldali Pártok Uniójára, az elmúlt hónapokban, sajnálatos módon, a Zsidó Otthon tisztviselőinek viselkedése felháborító volt. Először is voltak olyan tisztviselők, akik bejelentették, hogy nem fogják alkalmazni a norvég-törvényt, és megszegik a megállapodást.”

Februárban Benjamin Netanjahu miniszterelnök közreműködésével jött létre az Otzma Jehudit-Zsidó Otthon egyesülés, hogy az április 9-i szavazáson megerősítse a Likud által vezetett jobboldali koalíciót. A Zsidó Otthon vezetője, Rafi Peretz egy kiesés szélére sodródott pártot örökölt, miután Naftali Bennett és Ajelet Saked kilépett és saját pártot alapítva indul a választásokon. A közös listáért cserébe Netanjahu két minisztériumot is beígért a Zsidó Otthonnak. A Jobboldali Pártok Uniója néven induló közös lista végül 5 széket nyert.

Netanjahu múlt hét hétfőn nevezte ki az ideiglenes kormány oktatási minisztériumának élére Peretzet, míg a pártlista másodikja, Bezalel Szmotrics megkapta a közlekedési portfóliót és egy széket a biztonsági kabinetben.

Az Otzma Jehudit szerint a Zsidó Otthonnal kötött megállapodás magában foglalta, ha valamelyik pártvezetőt miniszterré nevezik ki, lemond Knesszet székéről, hogy az Otzma Jehudit vezetője, Itamar Ben Gvir, aki lejjebb szerepel a listán, törvényhozóvá válhasson.

Lemondásra azonban nem került sor.

„Nem így kéne bánni a partnereiddel, nem így kéne köszönetet mondanod, és mint oktatási miniszter, tudod, hogy e viselkedés pontos meghatározása a hálátlanság,” vádaskodott az Otzma Jehudit. „Megpróbálunk más egyesüléseket alakítani, amelyek megerősítik a jobboldalt a követező választásokon.”

Az ideiglenes kormány frissen kinevezet közlekedési minisztere, Bezalel Szmotrics a következőt reagálta az Otzma Jehudit bejelentése kapcsán:

„Kezdjük a nyilvánvalóval: A megállapodásokat be kell tartani. Ezen nincs mit vitatni sem most sem a jövőben. Ha lehetséges lenne, már mindent megtettem volna, hogy Itamar bekerüljön a Knesszetbe. Itamar barát, egy tehetséges ember, aki sokat tud tenni, és megérdemelné akárcsak az Otzma szavazói, hogy bejusson. De nagy bánatunkra ez most egyszerűen nem lehetséges, utána néztem, megpróbáltam, de egyszerűen lehetetlen.”

Szmotrics szerint

„ha létrejött volna egy kormány, akkor a norvég-törvény egy héten belül alkalmazásra került volna, és Rafi rabbi [Peretz], és én lemondtunk volna a Knesszet székünkről, és lehetővé tettük volna, hogy Itamar Ben-Gvir és Orit Sztrock elfoglalhassák a helyünket, a megállapodásunk szerint.”

A „kis norvég” törvény néven ismert jogszabály szerint a miniszterek vagy miniszter-helyettesek kiléphetnek a Knesszetből miniszteri pozíciójuk elvesztése nélkül. Helyüket a pártlistán őket követő képviselő veszi át. Amennyiben a mandátumáról lemondó képviselő kilép a kabinetből, visszakaphatja helyét a Kneszetben attól a képviselőtől, aki megörökölte azt. A törvény azonban korlátozza mindkét fél lemondását és cseréjét.

„A norvég-törvényt a 20. Knesszet idején ideiglenes törvényként hagyták jóvá, ezért a 21. Knesszet felesketése után újból el kellett volna fogadtatni”

— így Szmotrics válasza.

„De ez a kormány ideiglenes kormány, így a norvég-törvény nem alkalmazható. Ennek ellenére Itamar kérésére megvizsgáltam annak lehetőségét, hogy a szokásos módon lemondhassak a székemről a javára. De ez jogilag nem lehetséges. Az alaptörvény szerint: Ideiglenes kormány alatt, a miniszterelnök számára csak a Knesszet-tagok miniszteri kinevezése engedélyezett. Tehát, ha lemondunk a Knesszet tagságunkról, megszűnik a miniszteri pozíciónk, és ez, természetesen, nem logikus, és a megállapodás sem erre vonatkozott.”

Szmotrics válasza ezzel zárul:

„Elmagyaráztam ezt kedves barátainknak az Otzmában, valamint más barátainknak is, akik őszinte aggodalommal érdeklődtek ezzel kapcsolatban.”

A kahanista „spirituális” elveket való szélsőjobboldali formáció Knesszetbe kerülésének lehetőségét anno nemcsak itthon, de nemzetközi szinten is elítéltek.

Az Otzma Jehudit Meir Kahane rabbi Kach-pártjának spirituális utódja, melyet egy erőszakra és felbujtásra vonatkozó alaptörvényre hivatkozva tiltottak ki a Knesszetből és később teljesen száműztek Izraelből is.

Erősen jobbos minisztereket nevezett ki Netanjahu, a baloldal háborog

Az Egyesült Jobboldal első két embere kapott miniszteri posztot, egyikük a biztonsági kabinetbe is bekerült. A baloldal szerint „messiáshívő háborús uszító” került pozícióba.