Európa: a zsidó fiatalok 83 százaléka növekvő problémának látja az antiszemitizmust

Egy friss felmérés szerint tízből négy fiatal fontolgatja, hogy elköltözik az antiszemitizmus miatt.

Nemrég tették közzé annak a friss kutatásnak az eredményeit, amiben 16 és 34 év közötti fiatalokat kérdeztek arról, mennyire érzik magukat biztonságban hazájukban zsidóként. A Fiatal Zsidó Európaiak: Felfogások és tapasztalatok az antiszemitizmusról című felmérésben 2707 fiatal vett részt — többségében Nyugat-Európából.

A válaszadók 26.5 százaléka (717 fő) az Egyesült Királyságból származik, míg a megkérdezettek 16.1 százaléka (436 fő) francia és 14.7 százaléka (397 fő) német állampolgár volt. Hazánkból 61 főt kérdeztek meg, ami a válaszadóknak mindössze 2.3 százalékát jelentette.

A megkérdezettek 81 százaléka szerint az antiszemitizmus problémát jelent hazájában, és 83 százalékuk szerint pedig növekedett is az elmúlt öt év során — olvasható az Algemeiner összefoglalójában.

Hasonló arányban, 80 százalékban mondták azt, hogy tapasztaltak már antiszemita zaklatást, és 45 százalékuk arról számolt be, hogy az elmúlt években az antiszemitizmus áldozataivá váltak — többségük (51 százalék) viszont nem értesítette a hatóságokat az őket ért támadásról.

Gyakori várakozásokkal szemben úgy tűnik, nem a szélsőjobboldal részéről érkezett a legtöbb incidens. Ugyanis

az áldozatok 31 százaléka számolt be arról, hogy az elkövetők „muzulmán szélsőségesek” voltak, illetve 21 százalékuk szerint „baloldali politikai nézeteket vallók” voltak a támadóik. 14 százalék mondta azt, hogy „jobboldali politikai nézeteket vallók” részéről érte őket incidens.

A felmérés szerint a fiataloknak csaknem fele (45 százalékuk) mondta azt, hogy inkább semmilyen jelet nem viselnek magukon, ami zsidó identitásukra utalna.

Az antiszemitizmusra adott válaszként pedig tízből négy fiatal (41 százalék) fontolgatja az elköltözést — kétharmaduk legszívesebben Izraelbe emigrálna. Bár a kutatás szerint a valósan alijázók száma viszonylag alacsony,

ez alól kivételt képez Franciaország, ahol különösen magas az Izraelbe alijázók száma, valamint Belgium és Olaszország is.

A felmérés pozitív híre, hogy a megkérdezett európai fiatal zsidóság képviselői nagyon közel érzik magukat Izraelhez — ahonnan bizonyos kérdésekre kiterjedően szintén bevontak fiatalokat a felméréshez.

Az európai válaszadók 90 százaléka járt már a zsidó államban, és háromnegyedét családi szálak is fűzik oda. 20 százalékuk pedig korábban élt is Izraelben.

A felmérést az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) vezetésével készítették, és az Európai Bizottság mellett a Zsidó Politikai Kutatóintézet támogatásával adták ki.

A magyarországi antiszemitizmussal és alijázással kapcsolatos friss kérdésekről a Neokohn is írt. Mindemellett az antiszemita incidensek a Tett és Védelem alapítvány éves jelentése szerint is csökkenő tendenciát mutattak hazánkban az elmúlt év során a vészjósló európai trendekkel ellentétben.

Tényleg menekülnek a magyar zsidók?

Több izraeli és zsidó oldal is beszámolt arról, hogy egyre több magyar zsidó alijázik az itteni antiszemitizmus miatt Izraelbe. Ám a híradások egyáltalán nem tűnnek megalapozottnak.